Foto: RIA Novosti/Scanpix

Baltkrievijas prezidents Aleksandrs Lukašenko svētdien paziņoja, ka apspriedīs ar Krievijas prezidentu Vladimiru Putinu jautājumu par Krievijas militārās bāzes izvietošanu Baltkrievijā.

"Mēs ar Vladimiru Putinu apspriedīsim šo problēmu, ja Krievija redz kaut ko tādu, ko mēs neredzam, tad tā mums to pateiks," Lukašenko teikto citēja Baltkrievijas oficiālā ziņu aģentūra "BelTA".

Prezidents arī šaubījās, ka Krievija izlems Baltkrievijā izveidot savu bāzi, jo tas nozīmēs papildu izdevumus.

"Bāze - tās ir lidmašīnas, tas mums nav vajadzīgs. Vajadzīgs ir pretgaisa aizsardzība (...) bet, ja mums ir vajadzīgas tās lidmašīnas, mēs esam gatavi tās pirkt vai nomāt. "Su-29" var pacelties no bāzes Bobruiskā, Smoļenskā vai pat Maskavā," viņš paziņoja.

Jau vēstīts, ka Lukašenko otrdien paziņoja, ka viņa vadītajā valstī nav vajadzīga Krievijas gaisa spēku bāze, ko Maskava tajā vēlas izveidot.

Putins septembrī deva rīkojumus valdības ministriem panākt vienošanos ar Baltkrieviju par Krievijas aviobāzes izvietošanu šaja valstī.

Baltkrievija ir uzticīga Krievijas sabiedrotā un Krievijas vadītās Eirāzijas ekonomiskās savienības dalībniece.

Tomēr attiecības starp abām pusēm brīžiem ir kļuvušas saspringtas un Baltkrievijas prezidents Aleksandrs Lukašenko lielā mērā ir saglabājis neitralitāti saistībā ar konfliktu kaimiņvalstī Ukrainā. Baltkrievijas attiecības ar ES pēdējā laikā ir nedaudz uzlabojušās.

Krievijai jau ir radaru stacija un jūras spēku radiosakaru stacija Baltkrievijā, bet gaisa spēku bāze būtu lielākā Krievijas militārā bāze šaja valstī.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!