Foto: AP/Scanpix

Uz Turcijas-Bulgārijas robežas ceturtdienas vakarā tika nošauts afgāņu migrants, kurš no Turcijas mēģināja iekļūt Bulgārijā, paziņoja Bulgārijas Iekšlietu ministrija.

"Liela nelegālo migrantu grupa mēģināja no Turcijas iekļūt Bulgārijā. Viens vīrietis šajā incidentā guva šautu brūci un nomira ceļā uz slimnīcu," sacīja Iekšlietu ministrijas preses sekretāre. Viņa piebilda, ka incidents notika ceturtdienas vakarā pie Sredecas pilsētas Bulgārijas dienvidaustrumos un bojāgājušais migrants bija no Afganistānas.

Bulgārijas sabiedriskais radio BNR atsaucās uz Iekšlietu ministrijas personāla vadītāja Georgi Kostova teikto, ka 50 nelegālu migrantu grupu, kas visi bija no Afganistānas, pēc iekļūšanas Bulgārijas teritorijā pārtvēra patruļa, kurā bija divi robežsargi un viens policists. "Viņi aizturēšanas laikā izrādīja pretošanos. Viens no virsniekiem raidīja brīdinājuma šāvienus un, pēc viņa vārdiem, viens no migrantiem tika ievainots ar atlekušu lodi un vēlāk nomira," sacīja Kostovs.

Kostovs neapstiprināja sākotnēji izskanējušu informāciju, ka šī migrantu grupa bijusi bruņota. Burgasas apgabala prokuratūra ir sākusi šī incidenta izmeklēšanu, piebilda Kostovs.

Šis ir pirmais nopietnais incidents ar migrantiem ES dalībvalstī Bulgārijā, kas nav Šengenas zonas valsts un tāpēc migranti ceļā uz Rietumeiropu lielākoties nešķērso Bulgāriju. Bulgārijai ir 260 kilometrus gara robežu ar Turciju. 30 kilometru garā robežas posmā Bulgārija ir uzcēlusi dzeloņstiepļu žogu, bet pārējo robežas daļu apsargā apmēram 2000 robežsargu, policistu un karavīru.

Uz robežas notikušā traģiskā incidenta dēļ Bulgārijas premjerministrs Boiko Borisovs ceturtdienas vakarā bija spiests atstāt ES samitu Briselē par migrantu krīzi un lidot atpakaļ uz dzimteni.

Eiropadomes prezidents Donalds Tusks sacīja, ka Borisovs īsi pirms samita atstāšanas pateicis viņam par šo incidentu. "Tas parāda, cik svarīga bija mūsu diskusija. Premjerministrs Borisovs apzinās, ka mēs esam gatavi palīdzēt atjaunot mūsu ārējo robežu kontroli," piebilda Tusks.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!