Foto: Reuters/Scanpix
ASV karavīrs Irākā zaudējis dzīvību kopīgi ar kurdu zemessardzi pret džihādistu grupējumu "Islāma valsts" īstenotā operācijā, kuras gaitā no džihādistu cietuma tika atbrīvoti gūstekņi, ceturtdien pavēstīja Pentagons.

Uzbrukums cietumam netālu no Havidžas tika īstenots pēc "informācijas saņemšanas, ka gūstekņi masveidā tiks iznīcināti", teikts Pentagona preses sekretāra Pītera Kuka paziņojumā.

Operācijas rezultātā izglābti 70 gūstekņi, tostarp 20 Irākas drošības spēku pārstāvji. Vairāki "Islāma valsts" kaujinieki cīņu gaitā nogalināti, pieci sagūstīti.

Amerikāņu karavīrs tika ievainots, kad Īpašo spēku desantnieki un kurdu zemessargi iekļuva džihādistu ugunī. Viņš nomira jau pēc tam, kad bija saņēmis medicīnisko palīdzību.

Operācijā ievainoti četri kurdu zemessargi.

Kopš 2011.gadā ASV karaspēka lielākā daļa Irāku pameta, šis ir pirmais gadījums, kad tur kritis amerikāņu karavīrs.

Operācijas gaitā ASV ieguva "ļoti svarīgu izlūkinformāciju" par "Islāma valsti", norādīja Pentagons.

Operācija tika veikta, atsaucoties Kurdistānas reģionālās valdības lūgumam. ASV helikopteri operācijai nodrošināja transportu.

"Islāma valsts" ir sagrābusi plašas teritorijas Sīrijā un Irākā, kur cenšas ieviest viduslaiku sunnītu paražas, pasludinājusi tur "kalifātu" un pastrādājusi neskaitāmas asinsstindzinošas zvērības.

Grupējumam lojalitāti apliecinājuši arī radikāļu bruņotie formējumi Lībijā un Ēģiptē.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!