Foto: Reuters/Scanpix
Eiropas Parlaments (EP) ceturtdien nolēma 2015. gada Saharova balvu par domas brīvību piešķirt blogerim no Saūda Arābijas Raifam Badavi.

Viņš pašlaik izcieš 10 gadu cietumsodu par sociālu, politisku un reliģisku debašu uzsākšanu savā tīmekļa vietnē, kas tika uzskatītas par islāmu zaimojošām. Apbalvošanas ceremonija notiks 16. decembrī Strasbūrā.

31 gadu vecais blogeris tika arestēts pirms vairāk nekā trīs gadiem par Saūda Arābijas politikas kritizēšanu un notiesāts par islāma aizskaršanu interneta forumā, ko izveidoja sabiedrības diskusiju veicināšanai. Viņam tik piespriesti desmit gadi cietumā un 1000 pletnes sitieni.

"Es nespēju iedomāties nevienu citu, kas vēl vairāk pelnītu [šo apbalvojumu], kā cilvēku, kurš ieslodzīts par atklātu debašu veicināšanu valstī, kur tas netiek pieļauts," sacīja Eiropas Parlamenta Eiropas Konservatīvo un reformistu grupas līderis Sjeds Kamals.

"Šai balvai vajadzētu sūtīt spēcīgu signālu Saūda Arābijai, ka vārda un domas brīvība ir universālas tiesības," viņš piebilda.

Badavi janvārī saņēma pirmos 50 sitienus ar pletni, bet turpmākā pēršana tika atlikta. Oficiāli šāds lēmums tika pamatots ar veselības apsvērumiem, bet, domājams, sava ietekme bija arī starptautiskās sabiedrības sašutumam.

EP Andreja Saharova cilvēktiesību balva tiek piešķirta, godinot cilvēkus, kuri cīnās pret neiecietību, fanātismu un apspiešanu.

Iepriekšējo gadu balvu ieguvēju vidū ir Pakistānas izglītības kampaņas aktīviste Malala Jusafzai, Dienvidāfrikas prezidents Nelsons Mandela un Mjanmas aktīviste Auna San Su Čži.

Šogad balvas pretendentu īsajā sarakstā tika iekļauts arī februārī Maskavā noslepkavotais Krievijas opozīcijas līderis Boriss Ņemcovs un Venecuēlas opozīcijas organizācija.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!