Foto: AFP/Scanpix

Vācijas ārējās izlūkošanas dienests BND ir izspiegojis Francijas ārlietu ministru Lorānu Fabiusu, ASV Federālo izmeklēšanas biroju (FIB) un ANO bērnu fondu UNICEF, trešdien vēstīja Vācijas mediji.

Vācijas radiostacija "Inforadio", neminot informācijas avotus, ziņoja, ka BND ir izspiegojis Fabiusu, FIB, Starptautisko tiesu, Pasaules Veselības organizāciju un UNICEF.

Izspiegojamo mērķu sarakstā bija arī "daudzas Eiropas un Amerikas kompānijas, tai skaitā ieroču ražotāji, tādi kā "Lockheed"", norādīts ziņojumā.

Vācijas valdības preses pārstāve Kristiāne Virca solīja, ka saistībā ar šo informāciju tiks veikta pilnu izmeklēšana.

"BND pienākumos neietilpst politiskās izlūkošanas darbs pret partnervalstīm," viņa sacīja reportieriem, piebilstot, ka dienesta vadītājs Gerhards Šindlers joprojām bauda "pilnīgu Vācijas valdības uzticību".

Jau vēstīts, ka 7. novembrī Vācijas žurnāls "Der Spiegel" ziņoja, ka BND ir sistemātiski izspiegojis Vācijas sabiedrotos un starptautiskās organizācijas.

Izspiegoto mērķu vidū ir ASV, Austrijas, Dānijas, Horvātijas un Polijas iekšlietu ministrijas, ASV pārstāvniecība Eiropas Savienībā Briselē un ANO Ņujorkā, Lielbritānijas Finanšu ministriju, kā arī ASV, Austrijas, Francijas, Grieķijas, Itālijas, Lielbritānijas, Portugāles, Spānijas, Šveices, Vatikāna, Zviedrijas un citu valstu vēstniecības Vācijā.

Vēl BND izspiegojis Starptautisko Sarkanā Krusta komiteju un labdarības organizāciju "Oxfam".

Vēstīts arī, ka Vācijā sašutumu izraisīja bijušā NSA līgumdarbinieka Edvarda Snoudena 2013.gadā noplūdinātā informācija, ka NSA veikusi plašu interneta un telefonsakaru datu izspiegošanu, tostarp Vācijā.

Parādījās arī ziņas, ka BND ir palīdzējis NSA izspiegot politiskos un biznesa mērķus Eiropā, tai skaitā Francijas valdību, Eiropas Komisiju (EK) un lidmašīnu ražotāju "Airbus".

Skandāla rezultātā BND ievērojami ierobežoja sadarbību ar NSA.

Saistībā ar iespējamo Vācijas spiegošanu ASV labā izmeklēšanu jūnijā sāka Beļģija un Nīderlande.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!