Foto: AFP/Scanpix

Francija otrdien lūgusi iedarbināt Eiropas Savienības (ES) līguma pantu, kas paredz savienības dalībvalstīm sniegt palīdzību valstij, pret kuru ir vērsta militāra agresija, vēsta raidsabiedrība BBC.

To apstiprinājis Francijas aizsardzības ministrs Žans Īvs Ledriāns.

ES Lisabonas līguma 42.7 pants, kas tiek salīdzināts ar NATO līguma 5. paragrāfu, vēl nekad iepriekš nav pielietots. Tajā teikts, ka, ja "dalībvalsts ir bruņotas agresijas upuris tās teritorijā, citām dalībvalstīm ir jāsniedz palīdzība visos veidos, kas ir to rīcībā", skaidro BBC.

"Francija vēlas lūgt Eiropas partnerus sniegt atbalstu uz bilaterāliem pamatiem cīņā pret ISIL Irākā un Sīrijā, kā arī lielāku dalībvalstu militāro līdzdalību karadarbības zonās, kur iesaistīta Francija," atsaucoties uz aģentūras AFP aptaujātu franču amatpersonu, raksta aģentūra LETA.

ES amatpersonas gan atzīst, ka 42.7 panta piemērošanai varētu būt maza ietekme, jo savienībai nav kopīgas aizsardzības infrastruktūras, papildina raidsabiedrība BBC.

Tikmēr laikraksts "The Wall Street Journal" atsaucas uz divām vārdā nenosauktām franču amatpersonām, kuras norādījušas, ka līgumu nepieciešams iedarbināt, lai panāktu stingrāku ES ārējo robežu kontroli un dalīšanos ar izlūkošanas datiem.

Tāpat jāpanāk sadarbība nelegālās ieroču tirdzniecības apkarošanā. "Sadarbība jau gadiem nav pavirzījusies uz priekšu," norādīja viena no amatpersonām.

Pēc piektdien Parīzē notikušajiem teroraktiem Francijas prezidents Fransuā Olands paziņoja, ka valstij ir uzbrukusi "teroristu armija", kas tie vadīta no ārzemēm, apsūdzot uzbrukumos teroristu organizāciju "Daesh" ("Islāma valsts").

Francija gan nelūdza piemērot NATO līguma 5. pantu, kas nosaka, ka uzbrukums kādai no dalībvalstīm ir uzbrukums visām alianses valstīm.

Vēstīts, ka teroraktos Parīzē piektdien tika nogalināti vismaz 129 cilvēki un vairāk nekā 350 ievainoti. Atbildību par uzbrukumiem uzņēmies teroristiskais grupējums "Daesh" ("Islāma valsts" nosaukuma saīsinājums arābu valodā).

Šaušanas un spridzināšanas uzbrukumi notikuši sešās pilsētas vietās. Septiņi uzbrucēji gāja bojā uzspridzinoties, bet vienu nošāvusi policija.

Tikmēr likumsargi turpina meklēt personas, kas tiek turētas aizdomās saistībā ar teroraktiem, tostarp 26 gadus veco Salahu Abdelslamu no Beļģijas, kurš tiek raksturots kā bīstams.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!