Foto: Reuters/Scanpix

Krievijas ekonomikas ministrs Aleksejs Uļukajevs pirmdien paziņoja, ka valsts tautsaimniecība esot izkļuvusi no lejupslīdes.

"Saskaņā ar formāliem indikatoriem recesija Krievijas ekonomikā ir beigusies," ministra teikto citē aģentūra "RIA Novosti".

Recesiju parasti definē kā ražošanas un pakalpojuma apjoma samazināšanos vismaz divus ceturkšņus pēc kārtas, un tādējādi, lai konstatētu lejupslīdes fāzes beigas, būtu nepieciešams fiksēt Krievijas iekšzemes kopprodukta (IKP) pieaugumu trešajā ceturksnī salīdzinājumā ar otro.

Tomēr Uļukajevs nesniedza nekādus salīdzinošos datus par abiem pēdējiem ceturkšņiem.

Vienlaikus viņš atkārtoti atzina, ka kopējais IKP kritums visa 2015.gada laikā var sasniegt 3,9%, jo Krievija turpina ciest no naftas centu samazināšanās un sankcijām, kuras Rietumi ieviesa pēc Maskavas agresijas pret Ukrainu.

Saskaņā ar oficiālās statistikas datiem Krievijas tautsaimniecība piedzīvojusi lejupslīdi kopš pagājušā gada ceturtā ceturkšņa. Gada griezumā trešajā ceturksnī Krievijas ekonomika samazinājusies par 4,1%, kamēr otrajā ceturksnī kritums sasniedza 4,6%.

Valdības vērtējums, ka ekonomiskā krīze ir sasniegusi savu zemāko punktu, saskan ar oficiālajām prognozēm, ka nākamajā gadā Krievijas tautsaimniecība atgriezīsies pie izaugsmes un valsts IKP pieaugs par 0,7%.

Tajā pašā laikā Pasaules Banka (PB) paredz, ka Krievijas IKP arī nākamajā gadā turpinās sarukt un kritīsies par 0,6%. Tautsaimniecība sāks atlabt tikai 2017.gadā, IKP pieaugot par 1,5%.

Vienlaikus saskaņā ar PB aplēsēm nabadzības līmenis Krievijā pieaudzis līdz 15,1%, tas ir, zem nabadzības robežas šobrīd valstī dzīvo 21,7 miljoni cilvēku. Taču dažos reģionos nabadzības līmenis pārsniedz pat 35%.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!