Foto: LETA

Visu interesēs ir lai abas incidentā iesaistītās puses – Krievija un Turcija – sēstos pie sarunu galda un spriedze tiktu mazināta, Latvijas Televīzijas raidījumā "Rīta panorāma" pauda Latvijas ārlietu ministrs Edgars Rinkēvičs.

Lai gan viņa skatījumā Krievija šo incidentu bija izprovocējusi, tomēr nevajadzētu "krist histērijā" un veidot scenārijus, kas atgādinot fantāzijas, teica ministrs, piebilstot, ka tā vietā ir jāsniedz politisks atbalsts Turcijai.

Rinkēvičs uzsvēra, ka Latvijai, kā NATO dalībvalstij ir jāsolidarizējas un jāatbalsta Turcija. Tāpat viņš pauda pārliecību, ka situācija pasliktina ne tikai attiecības starp Turciju un Krieviju, bet arī palielina spriedzi kopējā NATO un Krievijas attiecību kontekstā.

Jau vēstīts, ka Turcijas iznīcinātāji otrdien pie robežas ar Sīriju notriekuši Krievijas militāro lidmašīnu. Ankara norādījusi, ka Krievijas kara lidaparāts ielidojis Turcijas teritorijā un pirms notriekšanas tās piloti 10 reizes brīdināti.

Krievijas Aizsardzības ministrija atzinusi, ka Sīrijā avarējusi tās lidmašīna Su-24, bet vēl nav apstiprinājusi, ka to notriekuši turku iznīcinatāji.

NATO ģenerālsekretārs Jenss Stoltenbergs apstiprina Turcijas versiju, ka Krievijas lidmašīna ielidojusi Turcijas gaisa telpā. Viņš arī atklāja, ka pēc incidenta Ankara un Maskava savstarpēji ir sazinājušās, bet ne NATO un Krievijas pārstāvji.

Stoltenbergs aicināja abas puses saglabāt mieru, lai situācija neeskalētos.

Krievijas Aizsardzības ministrija paziņojusi, ka tā pārtrauc militāros sakarus ar Turciju un pastiprinās militārās operācijas Sīrijā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!