Foto: Reuters/Scanpix

Katru Svētdienu Berlīnē Aleks Assalī – bēglis, kurš Vācijā ieradies no Sīrijas,– gatavo ēdienu bezpajumtniekiem, vēsta raidsabiedrība CBC.

Milzu katlus ar ēdienu 38 gadus vecais sīrietis lielpilsētas bezpajumtniekiem gatavo reizi nedēļā jau kopš augusta. Maltītes viņš gatavo pārvietojamā stendā, bieži vien pie vilcienu stacijām.

Telefonsarunā ar CBC viņš atklāja, ka viņa mērķis ir "parādīt vāciešiem, kādi patiesībā ir sīrieši" un "vairāk iekļauties Vācijas sabiedrībā". Arī uz viņa stenda rakstīts: "Mēs vēlamies būt pozitīva Vācijas sabiedrības daļa."

Assalī popularitāti iemantoja pēc tam, kad viņa foto tika publicēts internetā un ar to dalījušies daudzi sociālo tīklu lietotāji, uzteicot viņa labsirdību.

Viņš ēdiena gatavošanu uzsāka kāda Sīrijas kristiešu labdarības projekta ietvaros.

Sīrietis Vācijā ieradies 2014. gada septembrī, pēc tam, kad izbēdzis no teroristiskā grupējuma "Daesh" ("Islāma valsts") cietuma Lībijā. Tiesa gan, savas mājas Damaskā viņš pametis jau 2007. gadā. Assalī medijam skaidrojis, ka no Sīrijas devies prom "politisku iemeslu" dēļ un vēlējies studēt Vācijā, taču tas viņam tā arī līdz šim nav izdevies.

Ierodoties Vācijā, viņu sākotnēji pārsteigusi cilvēku laipnība, piemēram, kad viņš apmaldījies Berlīnē, kāda kundze palīdzējusi atrast viņam piešķirto mītnes vietni. Tiesa gan, viņam nācies dzirdēt arī negatīvus komentārus par savu bēgļa statusu.

Uzsākt labdarību viņu iedrošinājis kāds tuvs draugs, kā arī viņa mācītājs. Tagad viņa "komandā" ir jau seši cilvēki.

Assalī līdz šim nav izdevies atrast darbu, taču viņš no Vācijas ik mēnesi saņem 359 eiro lielu pabalstu. Viņš skaidroja, ka aptuveni 200 eiro iztērē savām vajadzībām, bet pārējo atvēl bezpajumtniekiem. Katra maltītes gatavošana viņam izmaksā aptuveni 25 eiro, jo viņš lielākoties gatavo veģetāros ēdienus.

Viens no sīrieša mērķiem ir iekārtot telpas, kurās viņš dienu dienā varētu turpināt gatavot bezpajumtniekiem. "Neatradiet nevienu bezpajumtnieki, kurš jums ko lūdz. Viņiem patiesi to vajag," viņš pauda.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!