Kurdu kaujinieki apgalvo, ka, uzsākot plašu ofensīvu Sīrijas ziemeļos, ir nogalinājuši lielu skaitu "Daesh" ("Islāms valsts") cīnītāju, ziņo raidsabiedrība "Sky News".

Sīrijas kurdu pašaizsardzības vienības YPG atklāja "Sky News", ka uzvar cīņā pret "Daesh", taču viņiem nepieciešams vairāk ieroču un apmācības.

Par spīti aprīkojuma trūkumam kurdiem ir izdevies atgūt teritorijas no ekstrēmistu grupējuma un viņi plāno veikt vēl vienu uzbrukumu koalīcijas uzlidojumu aizsegā.

Kurdu virsnieki norāda, ka sniedz koalīcijai "Daesh" pozīciju koordinātes gaisa bombardēšanai.

Raidsabiedrības "Sky News" korespondentiem bija iespēja apmeklēt dažas teritorijas, no kurām "Daesh" jau padzīts.

"Pārvietojoties pa frontes līniju, mēs redzējām pietiekami daudz pierādījumu, ka pašpasludinātais kalifāts brūk. Ceļa malā redzamas "Daesh" kaujinieku mirstīgās atliekas seklos kapos," apraksta korespondents Aleks Rosi.

Frontes pozīcijās žurnālisti sastapa 16 līdz 18 gadus vecus kaujiniekus.

"Mēs cīnāmies ne tikai ar ieročiem, bet arī ar savām sirdīm, jo mums nepietiek aprīkojuma. Taču mans pienākums ir uzveikt manas tautas uz zemes ienaidnieku," atklāja 18 gadus vecs kurdu vienības komandieris Rustams Judi.

Haosu rada arī koalīcijas uzlidojumi. Reportieri novērojuši pilnībā iznīcinātas sprāgstvielu ražošanas rūpnīcas, kurās tika izgatavoti spridzekļi pašnāvnieku uzbrukumiem.

Taču "Daesh" cietsirdības paliekas ir grūtāk izdzēst, norāda "Sky News".
YPG kaujinieki žurnālistiem parādīja pazemes cietumu, kurā tikušas turētas jezīdu sievietes. Iekšpusē uz sienām bija redzami uzraksti, kas vēstīja par viņu spīdzināšanu un ieslodzījumu.

Kādā ēkā, kas tika dēvēta par tiesu, "Sky News" atrada lapiņas, kurās pieprasīts islāma nodoklis no zemniekiem, kas audzē kviešus un miežus.

Lai gan "Daesh" totalitāro un teokrātisko šausmu ēna ir atstājusi daļu Sīrijas ziemeļu teritoriju, grupējums joprojām rada nopietnus draudus. Tāpēc kontrolpunktos esošie kaujinieki nervozē, jo spridzinātāji-pašnāvnieki joprojām te ir aktīvi, nobeidz "Sky News".

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!