Foto: NATO

NATO iznīcinātājiem, kas piedalās Baltijas valstu gaisa telpas patrulēšanas misijā, pagājušā gada laikā nācies pavadīt Krievijas lidmašīnas biežāk nekā aizpērn, ziņu aģentūru BNS informējusi Lietuvas Aizsardzības ministrija.

2014. gadā NATO iznīcinātāji cēlušies gaisā, lai atpazītu aptuveni 140 Krievijas militārās lidmašīnas, kas lidojušas virs Baltijas jūras, bet 2015. gadā - vairāk nekā 160. Lietuvas gaisa telpu Krievijas lidmašīnas nav pārkāpušas nedz pērn, nedz aizpērn.

Šādi Krievijas militāro lidmašīnu lidojumi virs Baltijas jūras jūtami aktivizējās 2014. gadā, saasinoties Maskavas un rietumvalstu attiecībām, kad Krievija anektēja Krimu un sāka atbalstīt teroristus Austrumukrainā.

Kā liecina Lietuvas Aizsardzības ministrijas dati, 2013. gadā NATO iznīcinātāji Krievijas militāro lidmašīnu dēļ pacēlušies gaisā 47 reizes, 2012. gadā - 44 reizes, 2011 - 37 reizes un 2010. gadā - četras reizes.

Baltijas valstu gaisa telpas patrulēšanas misija tiek veikta no Zokņu aviobāzes Lietuvā, bet atbalsta misija bāzēta Emari gaisa spēku bāzē Igaunijā.

Augusta sākumā NATO paziņoja, ka alianse septembrī samazinās Baltijas valstu gaisa telpā patrulējošo lidmašīnu skaitu par pusi - no 16 līdz astoņām, tomēr tas joprojām ir divreiz vairāk nekā pirms krīzes Ukrainā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!