Foto: Reuters/Scanpix

Sīrijas lielākā mērenās opozīcijas koalīcija sestdien ieradusies Ženēvā, lai piedalītos ANO organizētajās miera sarunās.

Saūda Arābijas atbalstītās Augstākās Sarunu komitejas (HNC) delegācija svētdien tiksies ar ANO sūtni Stafanu de Misturu.

HNC tikai piektdien vēlu vakarā piekrita doties uz sarunām pēc tam, kad Sīrijas valdības delegācija jau bija ieradusies Ženēvā un tikusies ar ANO sūtni.

Pirms ierašanās Ženēvā HNC pārstāvis Salims Muslets pavēstīja, ka viņi vēlas sieviešu un bērnu atbrīvošanu no Sīrijas valdības cietumiem, gaisa uzlidojumu pārtraukšanu, palīdzības piegāžu atļaušanu aplenktajām pilsētām, bet sacīja, ka tie neesot priekšnosacījumi sarunu sākšanai.

"Mēs vienmēr esam optimistiski, bet problēma tāda, ka mēs šeit Sīrijā saskaramies ar diktatūru. Patiesībā, ja viņš vēlētos atrisināt šīs problēmas, mēs Sīrijā nebūtu pieredzējuši šos noziegumus, šos slaktiņu," paziņoja HNC pārstāvis.

Tomēr HNC vadītājs Riads Hidžabs, kurš neatrodas Ženēvā, brīdināja, ka delegācijas klātbūtne "nebūs attaisnojama", ja Sīrijas valdība turpinās pastrādāt šos noziegumus.

Sarunās Ženēvā piedalās Sīrijas valdības pārstāvji un HNC delegācija. Citu opozīcijas spēku pārstāvji uzaicināti uz sarunām kā novērotāji.

Sarunās nepiedalās Sīrijas kurdu pārstāvji un teroristiskie grupējumi "Islāma valsts" un "Al Nusra fronte".

Galvenās prioritātes sarunās ir pamiers, humānā palīdzība un "Islāma valsts" draudu apturēšana, bet lielais mērķis - panākt vienošanos par mieru ar pārejas periodu, kas noslēgtos ar vēlēšanām.

Plānots, ka sarunu process ilgs sešus mēnešus.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!