Foto: AFP/Scanpix

Turcija vēlas izveidot Sīrijā "drošu līniju", ietverot ziemeļu pilsētu Aazāzu pie Turcijas robežas, trešdien paziņojis premjerministra vietnieks Jalčins Akdoans.

"Mēs vēlamies izveidot desmit kilometru drošības līniju Sīrijā, tostarp Aazāzā," intervijā televīzijā paziņoja Akdoans.

Turcija jau sen ir centusies panākt drošas un arī lidojumu aizlieguma zonas izveidošanu, lai aizsargātu savu robežu un nodrošinātu aizsardzību bēgļiem Sīrijā.

Sīkāku informāciju par Turcijas iespējamās drošības zonas atrašanās vietu vai izveidi Akdoans neatklāja.

Pēdējās dienās Turcija bombardē kurdu kaujinieku pozīcijas Sīrijas Alepo provincē un līdz šim nav ņēmusi vērā starptautiskās sabiedrības aicinājumus pārtraukt uzbrukumus. Turcija uzskata Sīrijas kurdu Demokrātiskās savienības partiju (PYD) un tās militāro spārnu Tautas aizsardzības vienības (YPG) par Turcijā aizliegtā kurdu separātistu grupējuma "Kurdistānas Strādnieku partija" (PKK) atzariem.

Aazāzas liktenis Turcijai ir sevišķi svarīgs, un Turcijas premjerministrs Ahmets Davutolu licis skaidri saprast, ka Ankara neļaus kurdu kaujiniekiem to iekarot.

Turcija izveidojusi vairākas nometnes Sīrijā netālu no Aazāzas (kartē), kur patverties sīriešiem, kas bēg no Damaskas režīma spēku uzbrukumiem.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!