Šoferu vadītu automašīnu nomas uzņēmuma "Uber" šoferim pirmdien ASV tika izvirzītas apsūdzības sešās slepkavībās, kuras viņš izdarījis, nedēļas nogalē sarīkojot apšaudes Mičiganas štata Kalamazū pilsētā.

45 gadus vecais Džeisons Braiens Daltons klusējot noklausījās apsūdzības, kas tika nolasītas tiesā Kalamazū pilsētā.

"Es vēlos turpināt klusēt," Daltons sacīja videokonferencē no cietuma, atbildot uz jautājumu, vai viņam ir kas sakāms tiesai.

Prokurori sacīja, ka vēl mēģina noskaidrot, kāpēc Daltons sāka nogalināt cilvēkus, sestdienas vakarā braucot caur Kalamazū.

Daltons vispirms sestdien apmēram sešos vakarā pie kāda dzīvokļu kompleksa vairākas reizes šāva uz sievieti, kura tika nopietni ievainota. Sieviete bija kopā ar saviem trim bērniem, kuri nav cietuši.

Četras stundas pēc tam Daltons atklāja uguni pie "Ford" autosalona, nošaujot divus cilvēkus. Upuri bija tēvs un dēls, kuri bija aplūkojuši automašīnas.

Vēl pēc piecpadsmit minūtēm stāvvietā pie restorāna "Cracker Barrel", kas atrodas šosejas malā, Daltons nošāva četrus cilvēkus, kā arī nopietni ievainoja 14 gadus vecu meiteni.

Daltons, kurš brauca ar zilu vieglo automašīnu "Chevrolet HHR", tika aizturēts svētdien apmēram pusstundu pēc pusnakts Kalamazū centrā. Viņš nepretojās aizturēšanai.

Daltonam arī tika izvirzītas divas apsūdzības slepkavības mēģinājumā un astoņas apsūdzības ieroču likumu pārkāpumos.

Bijušais apdrošināšanas darbinieks Daltons iepriekš nebija sodīts par kriminālnoziegumiem un pirms šīm slepkavībām nebija nonācis likuma sargu redzeslokā.

Laikraksts "New York Times" ziņoja, ka kaimiņi raksturojuši Daltonu kā klusu un pieklājīgu cilvēku, lai gan viņš reizēm šāvis savas mājas pagalmā. Viņš šajā mājā dzīvoja kopā ar sievu un diviem bērniem 10 un 15 gadu vecumā.

Daltona ģimene nāca klajā ar paziņojumu, izsakot "visdziļāko līdzjūtību upuru ģimenēm" un solot "sadarboties visos iespējamos veidos, lai palīdzētu noskaidrot, kāpēc un kā tas notika".

"Nekādi vārdi nevar izteikt mūsu šoku un neticību [par notikušo]. Lai gan tas šķiet nožēlojami neadekvāti, mēs dziļi nožēlojam un lūdzamies par visiem, kurus skāris notikušais," teikts Daltona ģimenes paziņojumā.

Policija izmeklē ziņas, ka Daltons šāvienu starplaikos esot uzņēmis pasažierus.

Kāds vīrietis, kurš nevēlējās tikt identificēts, paziņoja telekanālam CNN, ka Daltons viņu vedis nelielu ceļa gabalu vienā no šiem starplaikiem.

"Es viņam sacīju: 'Jūs neesat tas šāvējs, vai ne?' Viņš teica, ka neesot. Es jautāju, vai esat pārliecināts? Viņš atbildēja apmēram tā: 'Nē, es vienkārši esmu noguris, septiņas stundas esmu braucis.'," stāstīja Daltona pārvadātais vīrietis.

"Uber" paziņoja, ka Daltons pirms darba šajā uzņēmumā izgājis pārbaudi un bijis bez kriminālas sodāmības.

Kāds pasažieris stāstīja, ka dažas stundas pirms pirmās apšaudes Daltons viņu vedis mežonīgā braucienā. Kad pasažieris izkļuva no mašīnas, viņš piezvanīja uz ārkārtas numuru 911, kā arī pastāstīja savai saderinātajai par notikušo un viņa ievietoja Daltona fotogrāfiju sociālajā tīklā "Facebook" par brīdinājumu citiem.

Daltonam ir noteikts apcietinājums bez iespējas tikt atbrīvotam pret drošības naudu. Tiesa sāks izskatīt viņa lietu 3.martā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!