Foto: AP/Scanpix

Čečenijas Republikas prezidents Ramzans Kadirovs ir izveidojis Krievijas vietējo islāma valsti un uztur aptuveni 30 000 vīru spēcīgu armiju, kas ir drauds Krievijas nacionālajai drošībai, secināts otrdien publiskotā opozīcijas politiķa Iļjas Jašina sagatavotā ziņojumā.

Kadirova izveidotais "čečenu kalifāts" dzīvo saskaņā ar savām tradīcijām un likumiem, kur atsevišķas šariata tiesību normas tiek stādītas augstāk par Krievijas likumiem, bet vienlaicīgi saņem miljardiem lielas subsīdijas no Krievijas budžeta. Republikas vadītājs Kadirovs "peldas greznībā" un stiprina savu militāro varu, skaidro Jašins.

"Mana ziņojuma galvenais mērķis ir piesaistīt Krievijas sabiedrības uzmanību esošajai situācijai un pieprasīt nekavējošu Ramzana Kadirova atkāpšanos no Čečenijas vadītāja amata," otrdien notikušā preses konferencē skaidroja opozicionārs.

Foto: AP/Scanpix

Kaujinieki no Čečenijas veic teroristiskus uzbrukumus Kadirova pretiniekiem kā Maskavā, tā aiz valsts robežām, teikts ziņojumā.

"Vladimirs Putins Ziemeļkaukāzā ir nolicis laika bumbu, kas var detonēt un pāraugt trešajā Čečenijas karā jebkuras nopietnas politiskās krīzes rezultātā. Lai nodrošinātos, ka tas nenotiek – un es esmu pārliecināts, ka situācija vēl nav kļuvusi nenovēršama – šis Krievijas nacionālās drošības drauds ir jāaptur," Jašina preses konferencē teikto citē "Radio Brīvā Eiropa" (RFE/RL).

"Ar katru gadu aug Kadirova pašpārliecinātība par savu neatkarību, un tonis, kā viņš runā ar federālo valdību, kļūst arvien nekaunīgāks," teikts ziņojumā.

65 lapaspuses garā ziņojuma astoņās nodaļās aprakstīts Kadirova ceļš no pret Krieviju karojoša nemiernieka līdz kvazivalstiska, federālā budžeta dotāciju balstīta krimināla režīma izveidošanai. Tiek apskatītas tēmas, sākot ar Kadirova autoritāro valdīšanu, līdz greznajam dzīvesveidam un korupcijai uz Krievijas nodokļu maksātāju rēķina.

Tāpat pētījumā stāstīts par Kadirova "privāto armiju", viņa iespējamo saistību ar organizētās noziedzības figūrām, aizdomām par saistību ar opozicionāra Borisa Ņemcova un žurnālistes Annas Poļitkovskas slepkavībām, un iespējamo teroristu atbalstīšanu ārzemēs.

Ziņojumā norādīts, ka Kadirova kaujinieki, kuri nēsā uzšuves ar sava līdera iniciāļiem un ir zvērējuši viņam savu uzticību, ir spēlējuši nozīmīgu lomu Krievijas slēptajā iebrukumā Ukrainā.

Vairāk par Kadirova pēdējā laika aktivitātēm var lasīt šeit.

Provokācijas preses konferencē

Vēl pirms 23. februāra preses konferences Kadirovs savos sociālo tīklu kontos jau publicēja minēto ziņojumu, norādot, ka tajā nav nekā vairāk, kā "vien tenkas".

Дорогие друзья! Представители партии ПАРНАС много писали про некий доклад "Угроза национальной безопасности". Его анонсировали, как некий сенсационный материал. Сегодня авторы собираются представить в Москве журналистам материал в виде сенсации. И мы его публикуем, чтобы каждый, кто желает, мог ознакомиться, не дожидаясь пресс-конференции. Вы можете прочитать его на моих страницах ВКонтакте, Facebook и Livejournal. Своё отношение к этому театру одного актёра я выражаю тем, что тиражирую сие произведение. Не знаем, что за болтология ещё будет, но написанное не содержит ничего, кроме болтовни))) Livejournal: http://ya-kadyrov.livejournal.com/ Facebook : https://www.facebook.com/RKadyrov95 Вконтакте: http://vk.com/ramzan

A photo posted by Аллах Велик!!! (@kadyrov_95) on Feb 22, 2016 at 7:49pm PST

Dienu pirms konferences policija slēdza un pārmeklēja ēku, kurā otrdien notika pasākums, jo esot saņemti spridzināšanas draudi. Bumba tā arī netika atrasta, ziņo RFE/RL.

Savukārt otrdien preses konferences laikā policija paziņoja, ka pa telefonu saņemti jauni spridzināšanas draudi, un aicināja cilvēkus pamest zāli, uz ko Jašins atbildēja, ka "vienīgā bumba šajā telpā ir šis ziņojums", liecina videoieraksts.

Tāpat uzstāšanās laikā kāds cilvēks Jašinam metis ar neīstām dolāru banknotēm (acīmredzot cenšoties norādīt, ka viņš ir ASV apmaksāts aktors). Apsardzes darbinieki bija spiesti no zāles izvests kādu vīrieti, kurš kliedza, ka "Kadirovs ir izdarījis vairāk Krievijas labā nekā tu".

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!