Lielākā daļa vīriešu, kuri Jaungada sagaidīšanas laikā Ķelnes centrā seksuāli aizskāra sievietes, iespējams, nekad netiks noķerti, intervijā raidsabiedrībai BBC atzinis pilsētas policijas priekšnieks Jurgens Matīss.

Par Jaungada nakts notikumiem Ķelnes centrā, kur vīrieši ielenkuši, aplaupījuši un seksuāli aizskāruši sievietes, policija ir saņēmusi vairāk nekā 500 iesniegumu. No tiem 40% ir par seksuāliem uzbrukumiem, atgādina BBC.

Izmeklētāji ir identificējuši 75 aizdomās turētos. Vairums no tiem ir Ziemeļāfrikas izcelsmes un valstī iekļuvuši nelegāli, vai lūguši patvērumu.

"Novērošanas kameru ieraksti nav tik labi, lai skaidri identificētu seksuālus uzbrukumus. Mēs redzam dažas zādzības, bet tas arī viss. Mēs paļaujamies uz aculiecinieku stāstīto un upuriem, kuri identificē savus uzbrucējus," pastāstīja Matīss.

Drīzumā tiesas priekšā par zādzību stāsies divi marokāņi un tunisietis. Tā būs pirmā tiesvedība saistībā ar Jaungada notikumiem, raksta BBC.

13 vīrieši ir arestēti par zādzībām, bet tikai viens – 26 gadus vecs patvēruma meklētājs no Alžīrijas – aizdomās par seksuālu uzbrukumu.

Matīsa priekšgājējs Ķelnes policijas vadītāja amatā Volfgangs Alberss tika atbrīvots no amata, jo policija nav pienācīgi reaģējusi uz notiekošajiem uzbrukumiem un laupīšanām. Oficiālā ziņojumā tika secināts, ka policija pieļāva nopietnas kļūdas, neizsaucot papildspēkus un veidā, kā par notikušo tika informēta sabiedrība.

Aptuveni 1000 Ziemeļāfrikas un arābu izcelsmes vīrieši 31. decembrī sapulcējās laukumā pie Ķelnes Centrālās dzelzceļa stacijas un katedrāles. Vīrieši mazākās grupās ielenca sievietes un uzbruka tām, secināts ziņojumā.

Ķelnes incidents pastiprināja pret Vācijas kancleres Angelas Merkeles atvērto durvju politiku vērsto kritiku. 2015. gadā Vācijā ieradās vairāk nekā 1,1 miljons patvēruma meklētāju.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!