Foto: AP/Scanpix
Ziemeļkoreja pirmdien draudēja veikt apsteidzošu kodoltriecienu pret Dienvidkoreju un ASV, izsakot šos draudus neilgi pirms tam, kad Dienvidkoreja un ASV pirmdien sāks kopīgus militārus manevrus.

Draudi īstenot "apsteidzošu taisnīgu kodoltriecienu" tika izteikti Ziemeļkorejas Nacionālās aizsardzības komisijas paziņojumā, citējot Korejas Tautas armijas (KTA) Virspavēlniecību.

Ziemeļkorejas līderis Kims Čenuns pagājušonedēļ bija izdevis pavēli sagatavot valsts kodolarsenālu lietošanai "jebkurā brīdī", atbildot uz jaunām ANO sankcijām pret Ziemeļkoreju.

Phenjana ir nākusi klajā ar kodoluzbrukuma draudiem arī agrāk, un tas parasti noticis periodos, kad bija pastiprinājies militārs saspīlējums Korejas pussalā.

Lai gan Ziemeļkorejai ir neliels kodolgalviņu arsenāls, eksperti nav vienisprātis par spēju tās uzmontēt darbspējīgai raķešu raidīšanas sistēmai.

Nacionālā aizsardzības sistēma nosauca Dienvidkorejas un ASV ikgadējos militāros manevrus par "neslēptām kodolkara mācībām", kas apdraud Ziemeļkorejas valsts suverenitāti, un solīja vispārēju ofensīvu kā atbildi uz "pat vismazāko militāro darbību".

Neraugoties uz vairākiem veiksmīgiem liela darbības rādiusa raķešu startiem, tiek uzskatīts, ka Ziemeļkoreja tikai pēc vairākiem gadiem varētu izstrādāt īstu starpkontinentālo ballistisko raķeti, kas spētu sasniegt ASV kontinentālo teritoriju.

Dienvidkorejas un ASV ikgadējie manevri "Foal Eagle" un "Key Resolve", kas sāksies pirmdien, ilgs vairākas nedēļas un tajos piedalīsies desmitiem tūkstošu abu valstu karavīru.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!