Foto: Reuters/Scanpix

Šajā nedēļā Ķīna ir atbloķējusi interneta meklētājprogrammas, kur piedāvā Ziemeļkorejas līderi Kimu Čenunu saukt par cūku, vēsta "Times".

Iespējams, ka šāds lēmums varētu būt kā zīme par Ķīnas nepatiku attiecībā pret Ziemeļkorejas draudiem par kodoltriecienu, kā arī Kima Čenuna dižošanos par miniatūrām kodolgalviņām, vēsta "Times".

Interneta meklētājprogrammās, ko atbloķējusi Ķīna, Ziemeļkorejas līderi piedāvā saukt par "trešās paaudzes cūku".

Kā zināms, internetā sākotnēji tika uzstādīti tiešsaistes filtri meklētājprogrammām, kas bloķēja katru aizvainojošo frāzi par Kimu Čenunu, tādējādi Ķīnas iedzīvotājiem liedzot saņemt neslavinošas ziņas par Ziemeļkorejas līderi.

Eksperti uzskata, ka šie atbloķētie apvainojumi par Ziemeļkorejas līderi varētu būt pazīme Ķīnas nepatikai pār Ziemeļkorejas ieroču programmām, atsaucoties uz "Korea Times," vēsta "Times".

Jau vēstīts, ka Ziemeļkoreja pirmdien draudēja veikt apsteidzošu kodoltriecienu pret Dienvidkoreju un ASV, izsakot šos draudus neilgi pirms tam, kad Dienvidkoreja un ASV pirmdien sāka kopīgus militārus manevrus.

Kims trešdien brīdināja, ka Ziemeļkoreja "nekad nevilcināsies veikt apsteidzošu kodoltriecienu" gadījumā, ja ASV ar sabiedrotajiem mēģinātu graut Ziemeļkorejas kā kodolvalsts nacionālo suverenitāti.

Korejas pussalā ir pieaudzis militārs saspīlējums kopš Ziemeļkorejas janvārī veiktā ceturtā kodolizmēģinājuma un februārī īstenotās liela darbības rādiusa raķetes palaišanas. ANO Drošības padome uz to atbildēja, pagājušonedēļ nosakot jaunas sankcijas pret Ziemeļkoreju.

Tāpat ziņots, ka Ķīna drīz var sākt bloķēt tās ostās esošo Ziemeļkorejas kuģu atgriešanos izcelsmes valstī.

Ķīna jau ir veikusi citus pasākumus, tostarp noteikusi embargo Ziemeļkorejas kuģu iebraukšanai Daņdunas pilsētā, kas atrodas pie abu valstu robežas Jalu upes krastā.

Ķīnas iestādes arī pastiprina ierobežojumus naudas pārvedumiem uz Ziemeļkoreju, jo visas ANO dalībvalstīs pastāvošās Ziemeļkorejas banku filiāles ir jāslēdz 90 dienu laikā kopš sankciju pieņemšanas 2. martā. Ķīna arī plāno īstenot visaptverošu tirdzniecības aizliegumu Ziemeļkorejas kuģiem.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!