Pirms 55 gadiem – 1961. gada 12. aprīlī – pirmo reizi pasaules vēsturē notika cilvēka lidojums kosmosā – ar kosmosa kuģi "Vostok-1" izplatījumā devās 27 gadus vecais krievu kosmonauts Jurijs Gagarins.

Sagaidot vēsturiskā lidojuma gadadienu, Rjazaņas apgabalā entuziasti uz aizsaluša ezera ledus sniegā izveidojuši Gagarina portretu kosmonauta skafandrā ar uzrakstu PSRS, kas ir kļuvis par kosmosa iekarošanas ikonu.

Aukstā kara gados pastāvēja liela konkurence starp ASV un Padomju Savienību dažādās jomās, tostarp arī kosmosa iekarošanā, kas 20. gadsimta vidū uzņēma apgriezienus. Tāpēc PSRS, pirmajai izdodoties nosūtīt kosmosā cilvēku, tas bija milzu sasniegums ne tikai kosmosa attīstības jomā, bet arī iespēja parādīt, uz ko ir spējīga komunistiskā lielvalsts, stiprinot savu tēlu propagandā.

Tas kļuva par pirmo ļoti nozīmīgo sasniegumu kosmosa iekarošanas sacensībā. ASV izdevās atspēlēties 1969. gadā, kad amerikānis Nīls Ārmstrongs kļuva par pirmo cilvēku, kurš izkāpa uz Mēness.

Jurijs Gagarins ir dzimis 1934. gada 9. martā Klušino ciemā pie Gžatskas, kas vēlāk pārdēvēta viņa vārdā par Gagarinu. Viņš bija trešais bērns četru bērnu ģimenē.

Gagarins bija viens no 20 pilotiem, kas sākotnēji tika atlasīti PSRS kosmosa programmai. Viens no faktoriem, kas lika izšķirties par Gagarina izvēli svarīgajam uzdevumam, bijis viņa nelielais augums (1,58 m), jo "Vostok-1" kabīne bijusi ļoti šaura.

"Vostok-1" ar Gagarinu uz klāja startēja no Baikonuras kosmodroma 1961. gada 12. aprīli 9.07 pēc Maskavas laika un apriņķoja vienu apli ap Zemi. Gagarina lidojums ilga 108 minūtes.

Slavu un popularitāti iemantojušais kosmonauts gāja bojā 1968. gada martā avārijā ar MiG-15 lidmašīnu. 34 gadus vecā pilota nāve kļuva par pamatu dažādām konspirācijas teorijām par to, kas tieši novedi pie tāda iznākuma. Gagarins apglabāts pie Kremļa sienas Maskavā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!