Foto: AP/Scanpix
Krievijas iznīcinātāju pārlidojumi zemā augstumā ASV armijas kuģim Baltijas jūrā bija "bīstami un neprofesionāli", ceturtdien paziņojis NATO ģenerālsekretārs Jenss Stoltenbergs.

"Šāda veida uzvedība ir bīstama un neprofesionāla, un tas ir iemesls, kādēļ es jau sen uzsveru caurskatāmības, lielākas paredzamības un riska samazināšanas centienu nozīmi," vizītes laikā Londonā žurnālistiem sacīja Stoltenbergs.

"Mēs esam pieredzējuši būtisku, nozīmīgu pieaugumu militārajās aktivitātēs gar mūsu robežām. Un mums ir jāizvairās no incidentiem un negadījumiem, un, ja tādi notiek, mums jāpārliecinās, ka tie neiziet ārpus kontroles," paziņoja alianses ģenerālsekretārs.

Viņš norādīja, ka caurskatāmības, lielākas paredzamības un riska samazināšanas jautājumi tiks apspriesti arī NATO un Krievijas padomes sēdē 20.aprīlī. Tās būs pēdējo divu gadu laikā pirmās oficiālās NATO sarunas ar Krieviju.


Vēstīts, ka Baltijas jūrā netālu no Polijas krasta divi Krievijas kara aviācijas bumbvedēji šonedēļ vairākkārt pārlidojuši pāri ASV eskadras mīnu kuģim.

Tā otrdien divi Krievijas bumbvedēji "Su-24" "bīstamā" ātrumā un augstumā pietuvojās ASV karakuģim "USS Donald Cook" brīdī, kad no kuģa grasījās pacelties Polijas helikopters.

Vaicāta, cik tuvu bijušas Krievijas lidmašīnas, amatpersona, kas ir redzējusi incidenta fotogrāfijas, sacīja, ka "ļoti tuvu".

ASV karakuģa pārraidītos vēstījumus Krievijas bumbvedēji ignorējuši.

Turcija šāda tipa Krievijas bumbvedēju novembrī notrieca Turcijas-Sīrijas robežas tuvumā. Kā skaidroja Ankara, bumbvedējs ielidojis Turcijas gaisa telpā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!