Foto: AP/Scanpix
Krievijā Voroņežas pilsētas tiesa atbrīvojusi pagājušajā nedēļā piespiedu kārtā psihiatriskajā slimnīcā ievietoto opozīcijas aktīvistu Dmitriju Vorobjevski, ceturtdien paziņoja aktīvista advokāts Sergejs Loktevs.

Tiesnese Svetlana Miļutina noraidījusi psihiatriskā dispansera prasību par Demokrātiskās savienības aktīvista, laikraksta "Kramola" redaktora Vorobjevska piespiedu hospitalizāciju.

52 gadus vecais aktīvists tika nolaupīts 6. maijā. Opozicionāra dzīvoklī sanitāri iekļuva ar viltu, uzdodoties par gāzes dienesta darbiniekiem. Kopā ar mediķiem bijis iecirkņa policists.

Pēc nogādāšanas slimnīcā aktīvists trīs stundas turēts piesiets pie gultas, viņam veiktas vairākas injekcijas, turklāt ārsti ievadīto zāļu nosaukumus nav atklājuši.

Vorobjevska biedriem iecirkņa policists paskaidrojis, ka sanitāri darbojušies ar tiesas sankciju. Tomēr advokāte un cilvēktiesību aktīviste Olga Gņezdilova, kas aktīvistu apmeklēja slimnīcā, atklājusi, ka psihiatri tiesā nav vērsušies.

"Man radās iespaids par ļoti augstu pasūtījumu," sacīja juriste.

Mediķi Vorobjevska atteikšanos no hospitalizācijas un ārstēšanās, kā arī slimnīcā pieteikto badastreiku paziņojumā min kā opozicionāra "slimīgā stāvokļa pazīmes".

9. maijā starptautiskā cilvēktiesību aizsardzības organizācija "Amnesty International" pauda atbalstu Vorobjevskim un pieprasīja viņu nekavējoties atbrīvot.

Vorobjevskis pastāvīgi piedalās opozīcijas protesta akcijās, arī Voroņežā katru nedēļu notiekošajos piketos. Protesta akcijās viņš bieži redzams ar plakātiem pret Krimas aneksiju un Krievijas prezidenta Vladimira Putina varu.

Aktīvista biedri pieļauj, ka Vorobjevskis aizturēts pēdējā laika protesta akciju plakātu dēļ. "Nost ar Putinu un viņa brigādi," pausts plakātā, kuru pēdējos piketos turējis Vorobjevskis.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!