Foto: AP/Scanpix
Ziemeļkorejā ir iecelts jauns ārlietu ministrs Ri Jonho, kurš ir karjeras diplomāts, kas guvis plašu pieredzi sarunās ar Dienvidkoreju un ASV, liecina diplomātiska vēstule no Phenjanas.

Ziemeļkorejas vēstniecība Londonā pirmdien informēja Lielbritānijas valdību, ka bijušais ārlietu ministra vietnieks Ri Jonho ir iecelts par ārlietu ministru.

Daži Dienvidkorejas analītiķi uzskata, ka šī iecelšana var būt daļa no mēģinājuma atdzīvināt strupceļā nonākušu diplomātiju un uzlabot attiecības ar ārpasauli pēc tam, kad Ziemeļkorejas ceturtais kodolizmēģinājums janvārī izprovocēja starptautisku kritiku un skarbas sankcijas. Ziemeļkoreja arī agrāk ir izmēģinājusi diplomātiju pēc saspīlējuma uzkurināšanas, lai panāktu piekāpšanos un materiālu palīdzību.

Ri ir bijis Ziemeļkorejas galvenais pārstāvis sešu valstu sarunās par Phenjanas kodolieroču programmu, kā arī deviņdesmitajos gados piedalījies sarunās ar ASV. Viņš bijis arī Ziemeļkorejas vēstnieks Londonā.

Ri 2011. gadā Indonēzijas Bali salā notikušas reģionālās drošības konferences laikā tikās ar Dienvidkorejas galveno pārstāvi kodolsarunās un vienojās veicināt šo sarunu atsākšanu. Šī vienošanās toreiz tika uzskatīta par nozīmīgu, tomēr sarunas par Ziemeļkorejas kodolprogrammu vēl arvien ir strupceļā un nav notikušas kopš 2008. gada beigām.

Ziemeļkoreja neinformēja, kas noticis ar līdzšinējo tās ārlietu ministru Ri Sujonu. Dienvidkorejas izlūkdienests otrdien vēstīja, ka Ri Sujons pēc ārlietu ministra amata atstāšanas esot paaugstināts amatā par Ziemeļkorejā valdošās Strādnieku partijas priekšsēdētāja vietnieku.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!