Foto: AP/Scanpix
Vācijas prokuratūra ceturtdien paziņoja, ka pārbauda, vai izvirzīt apsūdzības kādai izdevniecībai, kas pavēstījusi par nodomu publicēt Ādolfa Hitlera grāmatu "Mein Kampf" ("Mana cīņa"), taču atšķirībā no šogad klajā nākušā šī opusa akadēmiskā izdevuma nacistu vadoņa tekstam nebūs pievienoti skaidrojoši komentāri.

Vācijas varasiestādes uzstāj, ka Hitlera opusa pārizdošana ir pretrunā ar likumiem, kas aizliedz rasu naida kurināšanu.

Tomēr šogad Vācijas grāmatnīcu plauktos parādījās Minhenes Mūsdienu vēstures institūta (IFZ) sagatavots izdevums, kurā iekļauts gan pats Hitlera darbs, gan arī zinātnieku kritiskie komentāri par viņa tekstu.

Par nodomu laist klajā vēl vienu Hitlera bēdīgi slavenā pamfleta izdevumu pavēstījis Leipcigas apgāds "Der Schelm".

Izdevniecība savā tīmekļa vietnē pieņem pasūtījumus negrozīta 1943. gada "Mein Kampf" izdevuma atkārtotam metienam.

Šī apgāda īpašnieks Adriāns Preislingers kopš 2002. gada jau vairākkārt sodīts par rasu naida kurināšanu un aizliegtu simbolu izmantošanu.

Līdz šī gada 1. janvārim autortiesības uz ķecerīgo pamfletu piederēja Bavārijas zemei, kas kopš Otrā pasaules kara beigām kategoriski liedza šo sacerējumu izdot vai tirgot visā Vācijā. Taču pēc autortiesību termiņa beigām "Mein Kampf" nonāca sabiedriskajā valdījumā.

Cenšoties nepieļaut, ka to izmanto neonacisti, pēc ilgām diskusijām Vācijas varasiestādes nolēma nepretoties IFZ iecerei laist klajā tās sagatavoto akadēmisko izdevumu, kurā Hitlera teksts papildināts ar aptuveni 3500 komentāriem.

Tas iznāca divos sējumos un maksāja 59 eiro, taču 4000 eksemplārus lielā pirmā tirāža jau nedēļas laikā tika izpārdota, bet apgāds šajā laikā bija saņēmis jau 15 000 pasūtījumu.

Tāpēc tika izlemts laist klajā papildu tirāžu.

Bambergas prokuratūra ceturtdien paziņoja, ka veic pārbaudi, lai noskaidrotu, vai ir iespējams izvirzīt apsūdzības apgāda "Der Schelm" amatpersonām, lai tādējādi bloķētu tā iecerēto izdevumu.

Laikraksts "Bild" vēsta, ka neonacisti Bavārijā pa e-pastu izsūtījuši apkārtrakstu, kurā reklamēts jauns nesaīsināts "Mein Kampf" izdevums "bez smieklīgiem "labidaru" ("do-gooder") komentāriem".

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!