Foto: AFP/Scanpix
Lejassaksijas policija izvērsusi plašu meklēšanas operāciju, cenšoties notvert trīs bēguļojošus bijušos kreisos teroristus, kas tiek apsūdzēti vairāku simtu tūkstošu eiro nolaupīšanā Ziemeļvācijas lielveikalos, savā tīmekļa vietnē ziņo žurnāls "Der Spiegel".

Trīs bēguļojošie noziedznieki - Daniela Klete, Ernsts Folkers Štaubs un Burkhards Gārvegs - pārstāv grupējuma Sarkanās armijas frakcija (RAF) trešo un pēdējo paaudzi.

RAF, kas, pēc tās dibinātāju vārdiem, pazīstama arī kā Bādera-Meinhofas banda, pagājušā gadsimta septiņdesmitajos gados satricināja visu Rietumvācijas politisko sistēmu, pastrādājot virkni politiski motivētu slepkavību.

1977. gadā teroristi noslepkavoja federālo prokuroru Zīgfrīdu Būbaku un "Dresdner Bank" vadītāju Jirgenu Ponto, kā arī nolaupīja un vēlāk noslepkavoja rūpnieku Hansu Martinu Šleijeru. 1977.gada vardarbības vilnis vēsturē iegājis ar nosaukumu "Vācijas rudens".

Kopumā RAF atbildīga par 34 cilvēku noslepkavošanu.

1998. gadā RAF oficiāli paziņoja par pašlikvidāciju, un daudzi no tās locekļiem līdz šim tā arī nav tikuši identificēti.

Taču pēc gandrīz divas desmitgades ilgušā klusuma perioda trīs no kreisajiem ekstrēmistiem atkal likuši par sevi manīt, veicot virkni pārdrošu laupīšanu.

Varas iestādes uzskata, ka uz trijotnes sirdsapziņas kopš pagājušā gada ir aptuveni 380 000 eiro nolaupīšana.

Pirmo reizi tiesībsargāšanas iestāžu uzmanības lokā viņi nonāca pēc neveiksmīga inkasatoru bruņumašīnas aplaupīšanas mēģinājuma, kura laikā atstātās pēdas deva iespēju vainīgos identificēt kā Kleti, Štaubu un Gārvegu.

Pēc tam policijas uzmanību piesaistīja vairākas līdzīgas Lejassaksijā notikušas laupīšanas.

Vienā no laupīšanām, kas notika 2015. gada oktobrī, trim maskotajiem uzbrucējiem no kāda lielveikala seifa izdevās iegūt 70 000 eiro.

Automašīna, ar kuru viņi aizbēga, vēlāk tika pamesta mežā un aizdedzināta.

Kad policijai izdevās atrast vīrieti, kas laupītājiem automašīnu bija pārdevis, tas pēc fotogrāfijas spēja identificēt Štaubu.

Policija uzskata, ka arī trīs citas lielveikalu aplaupīšanas, kas notikušas līdzīgos apstākļos, pastrādājuši bijušie RAF kaujinieki.

Eksperti gan uzskata, ka trīs bijušie ekstrēmisti, kas tagad visi ir vairāk nekā 50 gadus veci, necenšas iegūt līdzekļus jaunai terora kampaņai, bet gan vienīgi mēģina nodrošināt savu dzīvi pagrīdē.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!