Foto: Kadrs no video

Policista paveikta vīrieša slepkavība trešdienas vakarā ASV Minesotas štatā izraisījusi jaunu protesta vilni pret tiesībsargu vardarbību pret melnādainajiem amerikāņiem, vēsta "Washington Post". Afroamerikānis Filando Kasteils mira slimnīcā pēc tam, kad ceļu policists viņa vadīto auto apturēja un četras reizes uz viņu izšāva.

Brīdi pēc Kasteila sašaušanas īsi pēc plkst. 21 nofilmējusi viņa draudzene Leviša Reinoldsa, kura atradās automašīnā pasažiera pusē, un kurai bija liegts sniegt jebkādu palīdzību sašautajam. Savukārt aizmugurējā sēdeklī šaušanas brīdī atradusies sievietes četrus gadus vecā meitiņa. Video redzams, ka autovadītāja baltais krekls ir sasūcies sarkans no upura asinīm un viņš elpo aizvien lēnāk.

"Viņš nogalināja manu draugu," video saka sieviete. Reinoldsa arī video skaidro, ka Kasteils pēc policista lūguma vēlējies izvilkt maku, kurā ir dokumenti. Pirms tam viņš arī drošības pēc informējis policistu, ka viņam ir ierocis un legālas tiesības to nēsāt. Acīmredzot, policists sanervozējies, un, kad autobraucējs sniedzies pēc maka, četras reizes izšāvis.

Video publicēts spoguļskatā, kas maldīgi liek domāt, ka sašautais atrodas pasažiera pusē (brīdinām, cilvēkiem ar vājiem nerviem to nav ieteicams skatīties):

PolicePosted by Lavish Reynolds on trešdiena, 2016. gada 6. jūlijs

Video redzams, ka Kasteils zaudē samaņu, kamēr policists turpina paniski izkliegt pavēles sievietei turēt rokas, kur tās jau atrodas un vienlaikus attaisnot sevi: "Es teicu viņam nesniegties pēc tā! Es teicu, lai viņš tur rokas gaisā."

"Jūs viņam likāt uzrādīt savu personu apliecinošo dokumentu, viņa vadītāja apliecību," viņam atbild Reinoldsa, "ak, mans Dievs! Lūdzu, sakiet, ka viņš nav miris. Lūdzu, sakiet, ka mans draugs nav tik vienkārši aizgājis."

Sašautā vīrieša draudzene video arī stāsta, ka automašīna aizturēta, jo tai nav dedzis viens no aizmugurējo gaismas lukturiem.

Incidents notika nepilnas divas dienas pēc tam, kad policists nāvējoši nošāva kādu citu afroamerikāni ASV Luiziānas štatā. Abi noziegumi nofilmēti ar mobilajiem telefoniem un pēcāk video publicēti internetā, izraisot plašus protestus.

Kad varasiestādes vēlējās Kasteila automašīnu aizvilkt no notikuma vietas, tur jau bija sapulcējies pūlis, lai to nepieļautu. Pēc kāda laika gan tas tika izdarīts, bet auto vietā tika iedegtas sveces mirušā piemiņai.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!