Foto: Reuters/Scanpix
Republikāņu kandidāts uz ASV prezidenta amatu Donalds Tramps par savu kampaņas līdzbiedru un kandidātu uz viceprezidenta krēslu izraudzījies Indiānas gubernatoru Maiku Pensu, ceturtdienas vakarā ziņoja mediji.

Tomēr, reaģējot uz asiņaino teroraktu, kas ceturtdien pastrādāts Nicā, Tramps atlicis piektdien plānoto oficiālo paziņojumu par savu izvēli. "Ņemot vērā drausmīgo uzbrukumu Nicā, Francijā, esmu atlicis rītdienas preses konferenci par mana viceprezidenta izsludināšanu," tviterī paziņoja Tramps.

Iepriekš bija paredzēts, ka ar sava kampaņas līdzbiedra izvēli viņš nāks klajā piektdien plkst. 11 (plkst.18 pēc Latvijas laika).

Pirmais, kas ziņoja par Pensa izraudzīšanu, bija Vašingtonas izdevums "Roll Call", kas atsaucās uz informētiem avotiem Republikāņu partijā. Vēlāk šo ziņu apstiprināja laikraksts "The Indianapolis Star", kas norādīja, ka Penss atteicies no atkārtotas kandidēšanas uz gubernatora amatu, lai pievienotos Trampa komandai. Arī televīzijas kanāls CNN vēsta, ka Tramps piedāvājis Pensam kandidēt uz viceprezidenta krēslu un ka Penss šo piedāvājumu pieņēmis.

57 gadus vecais Penss Indiānas gubernatora amatā atrodas kopš 2013. gada un ilgāk nekā desmit gadus pārstāvējis savu štatu arī Kongresā.

Tramps, kas pats ir jaunpienācējs politiskajā arēnā, iepriekš ļāva noprast, ka viņam nepieciešams līdzbiedrs, kuram ir vērā ņemam politiskā pieredze.

Penss tiek uzskatīts par konservatīvo gan fiskālos, gan sociālos jautājumos, un viņam varētu būt atbalstīji plašā republikāņu vēlētāju spektrā. Tādejādi Tramps varētu sev nodrošināt stabilāku partijas atbalstu, kas līdz šim republikāņu vadības līmenī bijis visai atturīgs. Piemēram, Pārstāvju palātas spīkers Pols Raiens, kurš līdz šim bijis visai atturīgs atbalstīt Trampa kandidatūru, izteicies, ka ir liels Pensa cienītājs.

Penss lepojas, ka, atrazdamies gubernatora amatā, īstenojis lielāko nodokļu pazemināšanu štata vēsturē, sabalansējis pavalsts budžetu un tādējādi veicinājis uzņēmējdarbību.

Tajā pašā laikā viņš izpelnījies kritiku par tā dēvētā reliģijas brīvības likuma parakstīšanu, kas, kā apgalvo viņa pretinieki, ļāvis uzņēmumiem diskriminēt gejus. Vēlāk gan gubernators panāca likuma grozījumus.

Vienlaikus Pensam virknē jautājumu ir nozīmīgas domstarpības arī ar Trampu, tostarp viņš kritizējis ekscentriskā miljardiera pretrunīgi vērtēto aicinājumu aizliegt musulmaņiem ieceļošanu ASV.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!