Foto: AFP/Scanpix

Aptuveni 6000 cilvēku aizturēti par mēģinājumu Turcijā veikt valsts apvērsumu, atsaucoties uz Turcijas tieslietu ministra sacīto, svētdien ziņo britu raidsabiedrība "Sky News".

Šo sešu tūkstošu skaitā ir tiesneši, karavīri, militārie komandieri, kā arī citas personas, vēsta "Sky News".

"Attīrīšana no šīm personām turpinās," runājot par valsts apvērsuma iespējamajiem dalībniekiem, norādījis Turcijas tieslietu ministrs Bekirs Bozdags.

"Pagaidām tie ir aptuveni 6000 cilvēku, bet šis skaits noteikti vēl pieaugs," citējot Bozdaga teikto, informē "Sky News".

Mediji ziņo, ka militārā apvērsuma rezultātā nogalināto skaits pārsniedz 160. Bojā gājušo vidū lielākoties ir civiliedzīvotāji. Tāpat nogalināti vairāki militāristi, kuri bijuši apvērsuma dalībnieki. Britu raidsabiedrība BBC norāda, ka sadursmēs ievainoti vairāk nekā 1440 cilvēku.

Svētdien Turcijas varasiestādes pavēstīja, ka uz aizdomu pamata par dalību pučā aizturēti gandrīz 3000 karavīru.

Turcijas telekanāls NTV ziņoja, ka kopā aizturēti 34 ģenerāļi, tostarp 2. armijas komandieris ģenerālis Adems Huduti un 3. armijas komandieris ģenerālis Erdals Eztirks.

Kopumā izsniegti 2745 tiesnešu un prokuroru aizturēšanas orderi, vēstīja ziņu aģentūra "Anadolu". Savukārt ziņu aģentūra "Dogan" ziņo, ka līdz šim Konjas pilsētā aizturēti 44, bet Gaziantepā - 92 tiesneši un prokurori.

Vēstījām, ka Turcijā vēlā piektdienas vakarā Turcijas armija bija nobloķējusi stratēģiskos objektus un paziņojusi, ka pārņēmusi varu valstī, savukārt Turcijas prezidents Radžeps Tajips Erdogans "CNN Turk" tiešajā ēterā paziņojis, ka apvērsumu sarīkojusi maza armijas daļa. Viņš aicināja cilvēkus doties ielās un paust protestu.

Apvērsumu prezidents nosauca par "nodevību" un tajā vainoja sava sāncenša - trimdā ASV mītošā garīdznieka Fetullas Gilena atbalstītājus. Pats Gilens sestdien nosodīja puču un paziņoja, ka "vara ir jāiegūst brīvu un godīgu vēlēšanu ceļā, nevis ar spēku".

"Notikušais ir nodevība un dumpis. Par šo nodevības aktu viņi samaksās augstu cenu," Erdogans paziņoja Stambulas lidostā, kur viņu sagaidīja simtiem atbalstītāju. Tagad Turcijā uzsākusies misija, kuras mērķis ir pilnībā attīrīt valsts bruņotos spēkus no nodevīgiem elementiem, uzsvēra prezidents.

Istanbul's Üsküdar. Tank getting blocked by protesters. pic.twitter.com/GrNKtiQV59— Gilgo (@agirecudi) July 15, 2016

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!