Foto: AP/Scanpix
Apturētā apvērsuma mēģinājuma laikā Turcijā nogalināti vismaz 290 cilvēki, no kuriem liela daļa ir civiliedzīvotāji, savukārt aptuveni 1400 ir ievainoti, vēsta ziņu aģentūra AFP.

Tāpat aptuveni 6000 cilvēku aizturēti. Šo sešu tūkstošu skaitā ir tiesneši, karavīri, militārie komandieri, kā arī citas personas.

Turcijas telekanāls NTV ziņo, ka kopā aizturēti 34 ģenerāļi, tostarp 2. armijas komandieris ģenerālis Adems Huduti un 3. armijas komandieris ģenerālis Erdals Eztirks.

Vēstījām, ka Turcijā vēlā piektdienas vakarā Turcijas armija bija nobloķējusi stratēģiskos objektus un paziņojusi, ka pārņēmusi varu valstī, savukārt Turcijas prezidents Radžeps Tajips Erdogans "CNN Turk" tiešajā ēterā paziņoja, ka apvērsumu sarīkojusi maza armijas daļa.

Apvērsumu prezidents nosauca par "nodevību" un tajā vainoja sava sāncenša - trimdā ASV mītošā garīdznieka Fetullas Gilena atbalstītājus. Pats Gilens sestdien nosodīja puču un paziņoja, ka "vara ir jāiegūst brīvu un godīgu vēlēšanu ceļā, nevis ar spēku".

"Notikušais ir nodevība un dumpis. Par šo nodevības aktu viņi samaksās augstu cenu," Erdogans paziņoja Stambulas lidostā, kur viņu sagaidīja simtiem atbalstītāju. Tagad Turcijā uzsākusies misija, kuras mērķis ir pilnībā attīrīt valsts bruņotos spēkus no nodevīgiem elementiem, uzsvēra prezidents.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!