Foto: AFP/Scanpix

Venecuēlas valdība otrdien lūdza vēlēšanu iestādes pasludināt par nelikumīgu opozīcijas koalīciju, kas mēģina panākt referenduma rīkošanu prezidenta Nikolasa Maduro atcelšanai no amata, un apsūdzēja opozīciju par krāpšanos ar balsīm.

"Mēs nupat esam lūguši atcelt [opozīcijas koalīcijas] "Demokrātiskās vienotības apaļais galds" reģistrāciju, jo tā ir iesaistīta lielākajā krāpniecībā ar balsīm valsts vēsturē," paziņoja Horhe Rodrigess, kuru Maduro izraudzījis par referenduma procesa novērotāju.

Nacionālajai vēlēšanu padomei (CNE) līdz otrdienai bija jāizlemj, vai ir derīgi 200 tūkstoši opozīcijas savākto parakstu. Šie paraksti ir nepieciešami pārejai uz nākamo stadiju prezidenta atcelšanas referenduma procesā.

Rodrigess apsūdzēja opozīciju, ka tā savā petīcijā izmantojusi tūkstošiem mirušu cilvēku, cietumnieku un nepilngadīgo vārdus.

"Tagad CNE juridiskajam birojam ir jāapkopo visi fakti, kas viņiem ir zināmi. Tad CNE direktori izskatīs mūsu lūgumu," preses konferencē sacīja Rodrigess.

Maduro sabiedrotie jau ir ierosinājuši vairākas tiesas lietas, apsūdzot opozīciju krāpniecībā tās centienos panākt Maduro atcelšanu. Opozīcija šo apsūdzību noliedz un apsūdz valdību procesa novilcināšanā.

Maduro pretinieki cenšas pabeigt ilgās procedūras, lai referendums tiktu sarīkots līdz 10.janvārim, kas ir nepieciešams priekšnoteikums jaunām prezidenta vēlēšanām.

Ja referendums notiktu pēc šī datuma, kurā apritēs četri gadi no Maduro sešu gadu prezidentūras, tad nobalsošana par viņa atcelšanu referendumā nozīmētu nevis jaunas vēlēšanas, bet varas nodošanu viņa izraudzītam viceprezidentam.

Venecuēlā valdošais ekonomikas haoss pastiprina neapmierinātību ar Maduro. Nesen sabiedriskās domas aptauja parādīja, ka 64% Venecuēlas vēlētāju referendumā balsotu par viņa atcelšanu no amata.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!