Foto: NASA

Viena no Tuvo Austrumu lielākajām iekšzemes ūdenstilpnēm – Irānā esošais Urmijas ezers – dažu mēnešu laikā mainījis krāsu no zaļas uz asinssarkanu, liecina ASV Nacionālās aeronautikas un kosmosa administrācijas (NASA) satelītuzņēmumi.

Vēl aprīlī uzņemtajos kadros sālsūdens ezers ir zaļā krāsā, bet 18. jūlija fotogrāfijās vairāk līdzinās sarkanvīnam vai asinīm.

Ezera ūdens krāsu nosaka noteiktas aļģu sugas un baktērijas, raksta portāls "Live Science". Iestājoties sausajai sezonai, ūdens līmenis samazinās, kā rezultātā palielinās sāls koncentrācija ūdenī. Savukārt lielāks sāls daudzums nācis par labu baktērijām un aļģēm, kas zeļ un plaukst šādos apstākļos, radot sarkano nokrāsu.

"Delfi" jau ziņoja, ka Urmijas ezeram lauksaimniecības un dambju uz upēm dēļ draud izzušana. Dabīgā tilpne zaudējusi jau 85 % ūdens. Irānas valdība 2014. gadā paziņoja, ka ir apņēmusies glābt ezeru no izzušanas un cer to atjaunot 15 gadu laikā.

Urmijas ezers nav vienīgais gadījums, kad ūdenstilpne cieš cilvēka saimnieciskās darbības rezultātā. NASA uzņēmumi 2014. gadā liecināja, ka pilnībā izžuvis PSRS upju novirzīšanas projektu dēļ cietušās Arāla jūras austrumu baseins uz Kazahstānas un Uzbekistānas robežas.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!