Foto: Reuters/Scanpix

Vīrietis, kurš pagājušajā gadsimtā neveiksmīgi mēģināja nogalināt ASV prezidentu Ronaldu Reiganu, augustā pēc 35 gadu piespiedu ārstniecības tiks atbrīvots no psihiatriskās slimnīcas, vēsta raidsabiedrība BBC.

Džona Hinklija juniora sarīkotajā šaušanas uzbrukumā pie viesnīcas Vašingtonā 1981. gada martā tika ievainots Reigans un vēl trīs cilvēki. Uzbrukums, kas notika tikai dažas nedēļas pēc Reigana stāšanās amatā, šokēja pasauli.

Reiganam lode ieurbās plaušā, bet viņš atveseļojās. Savukārt prezidenta preses sekretārs Džeimss Bredijs tika sašauts galvā un atlikušo dzīvi pavadīja ratiņkrēslā. Viņa nāve 73 gadu vecumā 2014. gadā tika atzīta par slepkavību.

Divi likumsargi uzbrukumā guva vieglākus ievainojumus.

Hinkliju neatzina par vainīgu, jo secināja, ka viņš nav pieskaitāms. Viņš tika nosūtīts ārstēties uz psihiatrisko slimnīcu Vašingtonā.

Jau tagad 17 dienas mēnesī Hinklijam, ievērojot stingrus noteikumus, ir atļauts uzturēties mātes mājā Virdžīnijā. Tagad tiesnesis ir lēmis, ka Hinklijs no 5. augusta varēs pastāvīgi uzturēties mājā "atveseļošanās atvaļinājumā". Spēkā joprojām paliks dažādi ierobežojumi, tostarp aizliegums kontaktēties ar medijiem.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!