Paredzams, ka no 2009.gada 1.janvāra tiks sākta uzņēmumu gada pārskatu iesniegšana tikai Valsts ieņēmumu dienestam (VID), par pārskata periodu no 2008.gada 1.janvāra, portālu "Delfi" informēja Finanšu ministrijas (FM) Komunikācijas departamenta direktore Baiba Melnace.
Ministru kabinets (MK) otrdien izlēma, ka FM sadarbībā ar Tieslietu ministriju (TM) līdz 3.septembrim jāsagatavo un jāiesniedz valdībā visus nepieciešamos tiesību aktu projektus, lai nodrošinātu iespēju uzņēmumiem, iesniegt gada pārskatus tikai VID.

Melnace informēja, ka aizvadītā gada nogalē tika izveidota darba grupa FM vadībā, lai izstrādātu koncepciju par vienas pieturas aģentūras principa ieviešanu gada pārskatu iesniegšanai. Princips paredz konsolidētos gada pārskatus un uzņēmumu gada pārskatus iesniegt tikai VID.

Šobrīd pārskati ir jāiesniedz arīdzan Uzņēmumu reģistrā (UR), turklāt atsevišķiem uzņēmumiem par saviem līdzekļiem tie jāiesniedz arī publicēšanai laikrakstā "Latvijas Vēstnesis".

Situācija, kad viens un tas pats dokuments ir jāiesniedz vairākās valsts iestādēs, uzņēmējiem rada papildu administratīvo slogu un izmaksas, norāda FM. Turklāt ir praktiski neiespējami kontrolēt un nodrošināt, ka abās iestādēs iesniegtie gada pārskati ir pilnīgi un identiski.

Darba grupa, izvērtējot pašlaik noteikto gada pārskatu iesniegšanas kārtību, secināja, ka optimāla būtu pārskatu iesniegšana tikai VID, jo VID ir pieejamāks pārskatu iesniedzējiem, kas tos vēlas iesniegt personiski, jo darbojas 33 VID teritoriālo iestāžu nodaļas, savukārt UR bez centrālā aparāta Rīgā ir tikai astoņas reģionālās nodaļas.

Turklāt gada pārskatus VID ir iespējams iesniegt elektroniski, izmantojot elektroniskās deklarēšanas sistēmu, norāda FM.

Paredzams, ka VID par konkrētā pārskata saņemšanas faktu elektroniski informēs UR, veiks papīra veidā iesniegto pārskatu ievadīšanu Nodokļu informācijas sistēmā vai skenēšanu un tad – elektroniski iesniegto, ievadīto vai skenēto pārskatu nosūtīšanu UR iespējami īsā termiņā.

UR pēc gada pārskatu saņemšanas no VID nodrošinās to publiskošanu saskaņā ar ES prasībām, kas paredz, ka individuālie un konsolidētie gada pārskati un revidentu ziņojumi jānodod atklātībai, tos pilnīgi vai daļēji publicējot valsts oficiālā izdevumā vai tajā norādot konkrētu vietu, kur šis dokuments ir pieejams apskatei.

Līdz ar to prasību par pārskatu pilnīgu vai daļēju publicēšanu laikrakstā "Latvijas Vēstnesis" varētu atcelt, un UR nodrošinātu, ka laikrakstā "Latvijas Vēstnesis" tiek ievietota informācija par gada pārskatu iesniegšanu un atsauce uz konkrētu reģistrācijas lietu, kurai pievienots attiecīgais dokuments.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!