Foto: Reuters/Scanpix

Vācijas Bundestāga izlūkdienestu uzraudzības komitejas locekļi prasa kancleres Angelas Merkeles valdībai atbildes par Turcijas izlūkdienesta - Nacionālās izlūkošanas organizācijas (MIT) - aktivitātēm Vācijā pēc 15. jūlijā Turcijā notikušā valsts apvērsuma, vēsta laikraksts "Die Welt am Sonntag".

Laikraksts ziņo, ka MIT Vācijā esot 6000 ziņotāju, kā arī daudzi dienesta darbinieki, kas izdara spiedienu uz "Vācijas turkiem".

Vācijā dzīvo trīs miljoni turku izcelsmes cilvēku, daļa no kuriem ir Vācijas pilsoņi. Dažādas Vācijas turku organizācijas ir rīkojušas vai plāno rīkot mītiņus. To vidū 31. jūlijā notika arī Turcijas prezidenta Redžepa Tajipa Erdogana atbalstam veltīta demonstrācija.

Ietekmīgā direktora Hakana Fidana vadītā MIT tieši pakļaujas Erdoganam un Turcijas premjerministram Binali Jildirimam.

"Zaļo" politiķis Hanss Kristians Štrēbele atzina "Die Welt am Sonntag", ka MIT Vācijā veic "neticami plašas slepenās darbības".

Štrēbele ir Bundestāga komitejā, kas uzrauga trīs vadošos Vācijas izlūkdienestus - ārējās izlūkošanas dienestu BND, militāro izlūkdienestu MAD un iekšējās drošības dienestu - Vācijas Konstitūcijas aizsardzības biroju ("Verfassungsschutz").

"Zaļo" deputāts brīdināja, ka visiem trim dienestiem, kā arī Vācijas policijai ir jāpārskata sava "sadarbība" ar MIT, citādi tie var būt līdzatbildīgi par nelikumīgām darbībām.

Izlūkdienestu uzraudzības komitejas priekšsēdētājs Klemess Binningers, kurš pārstāv Merkeles vadītos kristīgos demokrātus (CDU), uzsvēra, ka Bundestāgam ir nekavējoties jāvelta uzmanība Turcijas izlūkdienesta aktivitātēm.

"Nesenie notikumi Turcijā ietekmē ne tikai drošības situāciju, bet īpaši, iespējams, arī sadarbību ar [Vācijas] izlūkošanas aģentūrām," viņš paziņoja.

"Die Welt am Sonntag" citēja kādu vārdā neminētu ar drošības jautājumiem saistītu politiķi, kas atklājis, ka MIT Vācijā atrodas lielākā daļa no tā 800 Eiropā esošajiem aģentiem, kā arī 6000 ziņotāju liels tīkls.

Tas nozīmē, ka MIT ir viens ziņotājs uz katriem 500 turku izcelsmes Vācijas iedzīvotājiem.

Ķelnē bāzētais "Verfassungsschutz" tikpat kā nav pamanījis MIT aktivitātes un Turcijas dienesta aģenti turpina strādāt tūrisma firmās, lidsabiedrībā "Turkish Airlines" un Turcijas kompānijās un bankās, skaidroja Vācijas izlūkdienestu eksperts Ērihs Šmits Ēnboms, piebilstot, ka ziņotāji Vācijā ar MIT sadarbojās par nelielu atlīdzību.

"Daudziem turkiem nacionālais gods ir tik spēcīgs, ka viņi par pagodinājumu uzskata iespēju strādāt MIT labā," norādīja eksperts.

"Die Welt am Sonntag" vēsta, ka saskaņā ar kādu slepenu pērnā gada dokumentu Merkeles valdība zinājusi par MIT aktivitātēm Vācijā.

Ar 2014. gada aprīlī apstiprinātājiem likuma grozījumiem tika likvidēta MIT pakļautība Turcijas bruņotajiem spēkiem, vēl vairāk mazinot sabiedrības uzraudzību pār izlūkdienesta darbību.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!