Francijas augstākā administratīvo tiesu instance - Valsts padome - šodien izskatīs vairāku pilsētu pieņemtos lēmumus aizliegt to pludmalēs nēsāt visu ķermeni sedzošos peldkostīmus jeb burkini, kurus valkā daļa islāmticīgo sieviešu, paziņoja tiesa.

Šī lieta tiks izskatīta, pamatojoties uz apelāciju, kuru iesniegusi Cilvēktiesību līga (LDH), kas pirmdien Nicas administratīvajā tiesā zaudēja prāvā pret Vilnēvlubē, kura, sekojot Kannu piemēram, kļuva par otru Francijas pilsētu, kas aizliegusi burkini nēsāšanu.

Tiesa noraidīja divu nevalstisko organizāciju iesniegto sūdzību, atzīstot, ka Vilnēvlubē mēra lēmums bijis "nepieciešams, atbilstošs un samērīgs", lai pēc islāma ekstrēmistu Francijā sarīkotajiem teroraktiem novērstu iespējamos sabiedriskās kārtības traucējumus.

Tiesa norādīja, ka burkini nēsāšana var aizskart citu ticību pārstāvjus vai neticīgos un var tikt uztverta kā "provokācija" sabiedrībā valdošās spriedzes uzkurināšanai.

Kannu un tai kaimiņos esošās Vilnēvlubē piemēram seko arvien lielāks skaits Francijas piekrastes pilsētu, un tas sabiedrībā izraisījis asas debates.

Līdz šim burkini nēsāšanu aizliegušas jau 15 tā dēvētās Franču Rivjēras pilsētas, tostarp Nica, kur 14.jūlijā, Bastīlijas dienā, kāds islāma ekstrēmists noslepkavoja 85 cilvēkus, ar kravas automašīnu ietriecoties atpūtnieku pūlī.

Arī dažas Lamanša kanāla piekrastes pilsētas pieņēmušas līdzīgus lēmumus.

Vilnēvlubē lēmumu līdz ar LDH tiesā apstrīdēja Apvienība pret islamofobiju (CCIF), kas jau iepriekš cieta sakāvi līdzīgā lietā pret Kannām, kur par burkini nēsāšanu draud 38 eiro liels naudassods.

LDH apgalvo, ka burkini aizliegums esot "nopietns un nelikumīgs uzbrukums vairākām pamattiesībām", tostarp reliģijas brīvībai.

Savukārt Francijas premjerministrs Manuels Valss norādījis, ka burkini ir "pret sabiedrību vērsta politiska projekta izpausme, kas īpaši balstīta sieviešu paverdzināšanā".

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!