Foto: AP/Scanpix

Ukraina ir atcēlusi padomju laikā noslēgto līgumu, kas ziemeļkorejiešiem bez vīzas ļāva ieceļot valsts teritorijā, vēsta aģentūra "Reuters".

Ukrainas valdība bezvīzu režīmu ar totalitāro valsti pārtraukusi 27. jūlijā, lai liegtu neatbilstošām personām ieceļošanu Ukrainā.

Režīma atcelšana vēl vairāk izolēs diktatora Kima Čenuna vadīto valsti, kurai ANO Drošības padome šā gada martā noteica bargas sankcijas.

ANO rezolūcija ietver līdz šim neredzēti stingras sankcijas pret Ziemeļkoreju, pieprasot valstīm pārbaudīt visas kravas uz un no Ziemeļkorejas, nosaka tirdzniecības ierobežojumus un liedz ostās iebraukt kuģiem, par kuriem pastāv aizdomas, ka tie uz Ziemeļkoreju nelegāli ved preces.

Tāpat noteikts aizliegums ogļu, dzelzs, dzelzsrūdas, zelta, titāna un reto minerālu eksportam no Ziemeļkorejas, kā arī aizliegtas aviācijas degvielas un raķešu degvielas piegādei Phenjanai.

Pastiprināti ierobežojumi banku operācijām, un valdībām tiks pieprasīts aizliegt lidmašīnu lidojumus uz Ziemeļkoreju, ja pastāv aizdomas par kontrabandu.

Tāpat ANO dalībvalstīm jāizraida Ziemeļkorejas diplomāti, kas iesaistīti kontrabandā vai citās nelikumīgās darbībās.

Eiropas Savienības dalībvalsts Malta atteikusi pagarināt vīzas valstī strādājošajiem ziemeļkorejiešiem, raksta "Reuters". Īstenojot rezolūciju, Namībija pārtrauca attiecības ar diviem Ziemeļkorejas uzņēmumiem, kas bija iesaistīti ieroču rūpnīcu izveidē. Polija šogad nav izsniegusi jaunas vīzas ziemeļkorejiešiem, jo tai ir aizdomas, ka Phenjenā strādnieki tiek pakļauti necilvēcīgiem darba apstākļiem. No oktobra vīzu režīms ceļotājiem no Ziemeļkorejas tiks ieviests arī Singapūrā.

Dažas stundas pēc ANO sankciju noteikšanas martā Ziemeļkoreja izšāva raķetes jūrā pie savas austrumu piekrastes.

ANO Drošības padome ir noteikusi četras sankciju paketes pret Ziemeļkoreju, kopš tā 2006. gadā veica pirmo kodolizmēģinājumu.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!