Teroristu grupējuma "Daesh" kaujinieki sākuši savu ģimeņu evakuāciju no Bābas pilsētas uz pašpasludinātā kalifāta galvaspilsētu Raku, lai tās neciestu Turcijas un kurdu spēku uzbrukuma gadījumā.

Līdz šim Bābas rietumos un austrumos pilsētai bija pietuvojušies kurdu vadītie "Sīrijas Demokrātiskie spēki" (SDF), bet kopš septembra sākuma ziemeļos no tās, atkarojot plašas Turcijas pierobežas zemes, pietuvojušies arī Turcijas atbalstītie Sīrijas opozicionāri un Turcijas regulārās armijas vienības.

Nesen no Bābas evakuēts arī "Daesh" komandcentrs, ziņo "ARA News". Vietējie avoti medijam norādījuši, ka pagājušajā nedēļā komandcentra ēkas pēkšņi bijušas tukšas. Līdz ar to Bābu pametusi Šariata tiesa, reliģiskā policija un džihādistu treniņu centrs, kā arī iztukšotas galvenās "Daesh" ieroču noliktavas.

""Daesh" savu ģimenes locekļu evakuāciju uzsāka sestdien. Kopš tā laika Bābu pametušas desmitiem automašīnas ar sievietēm un bērniem, kuri, visticamāk, ir "Daesh" džihādistu ģimenes locekļi," ziņojot vietējais mediju aktīvists Nasīms Babi. No pilsētas evakuētas arī no ārvalstīm iebraukušo kaujinieku ģimenes.

Evakuācija uzsākta pēc tam, kad SDF no kaujiniekiem atkaroja uz ziemeļaustrumiem no Bābas esošo Menbižas pilsētu, bet Turcijas armija ar tankiem iegāja Sīrijā, džihādistiem atņemot lielas platības tās pierobežā. Gan kurdu vadītie spēki, gan Turcija paziņojusi, ka to nākamais mērķis ir Bābas pilsēta.

Bāba "Daesh" kontrolē atradās nepilnus divus gadus - džihādisti to ieņēma 2014. gada 14. oktobrī.

Bābu līdz šim bombardējuši gan Sīrijas, gan Krievijas, gan Turcijas, kā arī ASV vadītās starptautiskās koalīcijas spēki.

Aktīvisti gan norāda uz problēmu, ko varētu izraisīt pašu SDF un Turcijas atbalstīto opozīcijas kaujinieku un Turcijas regulārās armijas sadursmes. Augustā abi spēki iesaistījās apšaudēs uz ziemeļiem no Menbižas līdz ASV abām pusēm, kuras saņem amerikāņu atbalstu, izteica ultimātu sadursmes pārtraukt.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!