Foto: F64
Premjerministrs Marks Rite brīdinājis, ka Nīderlande, domājams, neratificēs Eiropas Savienības (ES) sadarbības līgumu ar Ukrainu, kuru tiesiski nesaistošā referendumā šogad noraidīja vēlētāji, vēsta laikraksts "Financial Times".

Neskatoties uz mēnešiem ilgiem diplomātiskiem pūliņiem rast risinājumu, Rite, ceturtdien uzrunājot parlamenta deputātus, atzina, ka, "manuprāt, mēs galu galā neratificēsim" ES asociācijas līgumu ar Ukrainu.

Visi ES tirdzniecības līgumi pirms to spēkā stāšanās jāratificē visām bloka dalībvalstīm, un tas liek apšaubīt ar Ukrainu noslēgtās pretrunīgi vērtētās vienošanās ilgtermiņa dzīvotspēju, ja vien netiek atrasts kāds kompromiss, norāda "Financial Times".

Rite izteica varbūtību, ka līgums varētu turpināt darboties arī bez Nīderlandes, paliekot spēkā starp Ukrainu un pārējām 27 ES dalībvalstīm.

Aprīlī notikušajā referendumā nīderlandieši ar divu trešdaļu balsu vairākumu noraidīja līguma ratifikāciju, lai gan vēlētāju aktivitāte tautas nobalsošanā bija zema.

Tomēr tautas nobalsošana Ritem iekšpolitiski atstājusi maz manevru iespēju.

Tajā pašā laikā līguma nozīmīguma dēļ Nīderlandei nāksies rēķināties ar nopietnu Briseles un Vašingtonas spiedienu, lai tomēr pārvarētu vēlētāju paustās šaubas, raksta "Financial Times".

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!