Foto: Shutterstock
Zviedru diplomāts Rauls Vallenbergs, kas Otrā pasaules kara laikā palīdzēja izglābties vairākiem tūkstošiem ebreju, oficiāli pasludināts par mirušu, pirmdien pavēstīja Zviedrijas varasiestādes.

Ar attiecīgu līgumu 70 gadus pēc viņa bezvēsts prombūtnes Zviedrijas nodokļu pārvaldē bija vērsušies Vallenberga mantojuma pārvaldnieki.

1912.gadā dzimušais Vallenbergs 1944.gadā tika nosūtīts darbā uz Zviedrijas diplomātisko pārstāvniecību Budapeštā. Viņš, izsniedzot tiem Zviedrijas pases, palīdzēja tūkstošiem Ungārijas ebreju izglābties no nosūtīšanas uz nacistu koncentrācijas nometnēm, kur viņi gandrīz noteikti būtu gājuši bojā.

Vallenbergs pazuda bez vēsts 1945.gada 17.janvārī padomju karaspēka okupētajā Budapeštā.

PSRS un vēlāk Krievijas varasiestādes ilgi apgalvoja, ka zviedru diplomāts esot miris cietumā 1947.gada 17.jūlijā, taču Vallenberga ģimenes locekļi un eksperti vienmēr apšaubījuši viņa nāves apstākļu oficiālo padomju versiju.

Pēc prasības iesniegšanas Zviedrijas nodokļu pārvaldē Vallenberga ģimenes locekļi šī gada martā noturēja piemiņas ceremoniju, lai ļautu "Raulam atdusēties mierā", vēsta laikraksts "Expressen".

Laikraksts norāda, ka nodokļu pārvalde Vallenbergu pasludinājusi par mirušu kopš 1952.gada 31.jūlija.

1989.gadā Vallenbergu dzimta no tolaik vēl pastāvošajām PSRS iestādēm saņēma viņa pasi un dažas citas personīgās lietas, taču ģimene sadarbībā ar brīvprātīgajām organizācijām turpināja centienus atrast pazudušā diplomāta pēdas.

Divus gadus vēlāk pēc PSRS sabrukuma Zviedrija un Krievija izveidoja kopīgu darba grupu Vallenberga likteņa noskaidrošanai, taču tā nespēja atrast nepārprotamas atbildes uz gadu desmitiem neatbildētajiem jautājumiem.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!