Irākas federālā policija un speciālo uzdevumu vienības svētdien ieņēma Hammām el Alīlu – pēdējo lielo pilsētu uz dienvidiem pirms teroristu organizācijas "Daesh" kontrolētās Mosulas. Tādējādi irākieši atrodas tikai dažus kilometrus no Irākas otrās lielākās pilsētas lidostas, kura atroda tās pievārtē.

Lai gan Irākas spēki ieņēmuši Hammām el Alīlas centru, netiek ziņots, ka irākas kontrolē būtu visi pilsētas rajoni un tās apkārtne. Uzbrukuma laikā Irākas spēkiem izdevies novērst pašnāvnieku vadītu sprāgstvielām pildītu automašīnu uzbrukumus, tās laikus sašaujot un detonējot.

Pirms diviem gadiem Hammām el Alīlā dzīvojuši aptuveni 65 000 iedzīvotāju, taču nav zināms, cik no viņiem palikuši pilsētā pēc džihādistu iebrukuma. ANO ziņo, ka vismaz 1600 civiliedzīvotāji pagājušajā otrdienā ar varu aizvesti uz Tell Afaras pilsētu, bet dienu vēlāk uz Mosulu tāpat piespiedu pārvietotas 150 ģimenes.

Teroristi pulcina civiliedzīvotājus, lai stratēģiskās pozīcijās veidotu dzīvo vairogu tādējādi atturot uzlidojumus.

Stratēģiski nozīmīgā pilsēta ieņemta nepilnu nedēļu pēc tam, kad Irākas spēki ar Kurdu pešmergas un ASV vadītās starptautiskās koalīcijas palīdzību sasniedza Mosulas austrumus un iegāja sešos pilsētas rajonos.

"Daesh" pašnāvnieku uzbrukumi ar sprāgstvielām pildītos auto:



Tiek uzskatīts, ka līdz ar Mosulu kritīs "Daesh" pašpasludinātās "Islāma valsts" Irākas daļa, kuru džihādistie ieņēma 2014. gada ofensīvā. Mosulā pirms "Daesh" iebrukuma dzīvoja vairāk nekā divi miljoni iedzīvotāju. Liela daļa no viņiem atbalstīja sunnītu puritānisko novirzienu vahābismu, kuru atzīst arī džihādistu kaujinieki, savukārt reliģisko minoritāšu pārstāvji, kā arī daudzi sunnīti pilsētu pameta.

Iepriekš vēstīts, ka daļa džihādistu, sākoties irākiešu Mosulas atgūšanas kampaņai, ar visām ģimenēm devās uz Sīriju, kur atrodas "Islāma valsts" galvaspilsēta Raka.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!