Foto: Reuters/Scanpix

ASV likumi neliedz Donaldam Trampam pārvaldīt savu biznesa impēriju laikā, kad viņš būs ASV prezidents, paziņoja viens no viņa galvenajiem padomniekiem bijušais Ņujorkas mērs Rūdijs Džuliāni, lai gan viņš ieteica Trampam nodot biznesa vadību savu pilngadīgo bērnu pārvaldībā.

Džuliāni, kurš ir viens no Trampa pārejas komandas līderiem, raidsabiedrībai CNN teica, ka uz ASV prezidentiem neattiecas likums, kas liedz augsta ranga valdības amatpersonām, atrodoties amatā, būt iesaistītiem privātā uzņēmējdarbībā.

"Jūs saprotat, ka šie likumi neattiecas uz prezidentu, vai ne? Prezidentam nevajag baudīt aklu uzticēšanos," teica bijušais Ņujorkas mērs.

"Kaut kāda iemesla dēļ, kad likums tika rakstīts, prezidents netika iekļauts," sacīja Džuliāni, kurš pēc izglītības ir jurists un agrāk strādāja ASV Tieslietu ministrijā.

"Domāju, ka viņš ir ļoti neparastā situācijā," par Trampu atzina Džuliāni.

Atsevišķā intervijā raidsabiedrībai ABC Džuliāni ieteica, ka Trampam vajadzētu atkāpties no savas biznesa impērijas vadīšanas.

"Valsts interesēs un lai nebūtu jāatbild uz to katru reizi, kad tiek pieņemts kāds lēmums, viņam vajadzētu aiziet un būt tikai pasīvam dalībniekam, kas nozīmē, ka viņš nepiedalītos lēmumu pieņemšanā, nebūtu iesaistīts," klāstīja Džuliāni.

Tomēr viņš CNN norādīja, ka Trampa pilngadīgajiem bērniem vajadzētu turpmāk aktīvi pārvaldīt nākamā ASV prezidenta uzņēmumus.

Daži analītiķi gan ir norādījuši, ka laikā, kad viņu tēvs būs ASV prezidents, Trampa vecākajiem bērniem Ivankai, Donaldam jaunākajam un Ērikam, nevajadzētu darboties ar tēva uzņēmumos, lai izvairītos no potenciāla interešu konflikta. Savukārt Džuliāni tādu ierobežojumu nodēvēja par nesaprātīgu.

"Viņš praktiski savus bērnus atstātu bez darba - un viņiem būtu jāsāk pilnīgi jauna uzņēmējdarbība, un tas radītu jaunas problēmas," savu viedokli izteica bijušais Ņujorkas mērs.

"Ir diezgan nereāli pateikt, ka trim cilvēkiem tiks atņemts bizness, kuru tie vada, un tiks nodots kādai neatkarīgai personai," norādīja Džuliāni.

"Atcerieties, ka viņi nevar strādāt valdība, jo valdība aizliedz nepotismu, tādējādi viņi paliktu bez darba", ja neturpinātu vadīt Trampa impēriju.

Ivanka, Ēriks un Donalds jaunākais jau tagad ir izpildviceprezidenti "Trump Organization". Visi trīs kopā ar Trampa znotu Džeredu Kušneru ir Trampa prezidenta pārejas komandā.

Tramps ir maz runājis par savu iespējamo interešu konfliktu, kura mērogs prezidenta amatā ASV līdz šim nav pieredzēts.

Apsūdzības par biznesa un politikas jaukšanu nav jaunas, tomēr Trampa situācija ir atšķirīga no visiem iepriekšējiem gadījumiem, jo viņa vārds ir nesaraujami saistīts ar nekustamo īpašumu impēriju, kas plešas arī ārpus ASV robežām.

Pašlaik spēkā esošie likumi neievēlētajiem ASV valdības pārstāvjiem nosaka stingrus ierobežojumus privātajai uzņēmējdarbībai, bet šie noteikumi neattiecas uz prezidentu vai viceprezidentu.

"Šis cilvēks ir ārkārtīgi turīgs vīrs," uzsvēra Džuliāni, piebilstot, ka "reālas aizdomu bažas, ka viņš vēlas kļūt bagātāks, esot bagāts", nav saskatījis. "Viņš nebūtu kandidējis uz prezidenta amatu", ja iedzīvošanās bagātībā būtu viņa mērķis, viņš piebilda.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!