Foto: AFP/Scanpix

Cilvēktiesību aizsardzības organizācija "Human Rights Watch" pārmetusi Starptautiskajai futbola federācijai (FIFA) sadarbošanos ar ebreju apmetnēm, ko Izraēla patvaļīgi izveidojusi Palestīnā.

HRW nosūtījusi vēstuli ANO, aicinot iekļaut FIFA to uzņēmumu datubāzē, kas veic biznesa aktivitātes Palestīnas okupēto teritoriju ebreju apmetnēs.

Izraēlas civiliedzīvotāju apmetnes tiek veidotas tādās okupētajās teritorijās kā Jordānas upes rietumkrasts, Austrumjeruzaleme un Golānas augstienes. Starptautiskā sabiedrība šīs apmetnes uzskata par nelegālām.

Martā ANO Cilvēktiesību padome nolēma izveidot datubāzi, kurā jāiekļauj biznesa uzņēmumi, kas sadarbojas, vai darbojas šajās Izraēlas apmetnēs, jo tādā veidā šie uzņēmumi atbalstot "nopietnus cilvēktiesību pārkāpumus".

HRW uzskata, ka caur savu sabiedroto Izraēlas futbola federāciju (IFA) organizējot spēles Rietumkrastā, FIFA pārkāpj cilvēktiesību likumus, teikts vēstulē.

HRW apsūdz FIFA, ka tā sniedz pakalpojumus un labumus, kas palīdz uzturēt apmetnes, kā arī izmanto dabas resursus (zemi un ūdeni) biznesa vajadzībām.

FIFA organizē spēles Izraēlas apmetnēs uz zemes, kas ir nelikumīgi atņemta palestīniešiem, uzskata HRW. Turklāt apmetnēs izveidotie futbola klubi sniedz darba un atpūtas iespējas apmetņu iedzīvotājiem, tādā veidā iesaistoties biznesa aktivitātēs un "uzturot uz smagiem cilvēktiesību pārkāpumiem eksistējošo sistēmu", atzīmē HRW.

HRW iesaka FIFA pieprasīt pārvietot apmetņu futbola klubu spēles uz Izraēlas teritoriju, bet ja tie turpina spēlēt apmetnēs – izslēgt no IFA.

"Delfi" jau vēstīja, ka FIFA vārds 2015. gadā tika ierauts pamatīgā korupcijas skandālā. Tika arestētas vairākas augsta ranga FIFA amatpersonas un nāca gaismā informācija, ka atsevišķas valstis tiesības rīkot pie sevis finālturnīrus, varētu būt ieguvušas, piekukuļojot FIFA amatpersonas.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!