Foto: AP/Scanpix

Dienvidkorejas prokurori, izmeklējot korupcijas skandālu, kura centrā ir valsts prezidente Paka Gunhje un viņas draudzene, trešdien veica reidus rūpniecības grupā "Samsung" un valsts pensiju fondā.

Reidi tika veikti "Samsung Group" un Nacionālā pensiju dienesta, kas ir trešais lielākais pensiju fonds pasaulē, birojos.

Reida mērķis bija Nacionālā pensiju dienesta Investīciju pārvaldības birojs, paziņoja šī pensiju fonda amatpersona, kas vēlējās saglabāt anonimitāti.

Dienvidkorejas ziņu aģentūra "Yonhap" vēstīja, ka prokurori mēģināja noskaidrot, vai prezidentes kancelejai bijusi kāda loma Nacionālā pensiju dienesta balsojumā, kurā pērn tika atbalstīta strīdīga divu "Samsung" kompāniju apvienošana.

"Samsung" tik tikko panāca akcionāru piekrišanu šīs grupas kompāniju "Samsung C&T" un "Cheil Industries" apvienošanai.

Apvienošanās pretinieki uzskata, ka tā netaisni devusi labumu "Samsung" dibinātāju ģimenēm, bet kaitējusi mazākuma akcionāriem.

Dienvidkorejas prokuratūra svētdien paziņoja, ka uzskata prezidenti Paku Gunhji par līdzdalībnieci korupcijas skandālā, kas satricinājis viņas valdību. Skandāls izraisījis plašus protestus, kuros tiek pieprasīta prezidentes atkāpšanās.

Prokuratūra ir izvirzījusi oficiālas apsūdzības Pakas senai draudzenei Čojai Sunsilai un diviem bijušajiem prezidentes palīgiem.

Čoja Sunsila, kuras tēvs bija garīdznieks, kas līdz nāvei 1994. gadā bija Pakas mentors, apsūdzēta par sakaru ar prezidenti izmantošanu, lai piespiestu vietējās kompānijas ziedot miljoniem eiro vērtas summas diviem bezpeļņas fondiem, kurus 60 gadus vecā Čoja pēc tam izmantoja sava labuma gūšanai.

Tiek vēstīts, ka jūlijā notika sanāksme, kurā Paka izdarīja spiedienu, lai lielie konglomerāti ziedotu Čojas fondiem. Izskanējis, ka šo sanāksmi apmeklēja arī rūpniecības grupas "Samsung" mantinieks Lī Džejons un autobūves grupas "Hyundai Motor" valdes priekšsēdētājs Čons Mongu.

Prokuratūra paziņoja, ka pierādījumi, kas iegūti līdz šim, liecina par prezidentes ievērojamu līdzdalību šajā korupcijas shēmā. Prokuratūra norādīja, ka Paku sargā prezidenta tiesiskā neaizskaramība, bet uzsvēra, ka izmeklēšana tiks turpināta.

Simtiem tūkstošiem cilvēku sestdien izgāja Seulas ielās, lai jau ceturto nedēļas nogali pēc kārtas protestētu pret prezidenti. Tie ir lielākie protesti, ko Dienvidkoreja piedzīvojusi kopš pagājušā gadsimta astoņdesmitajiem gadiem.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!