Foto: AP/Scanpix

Irākas bruņotajiem spēkiem vajadzētu izveidot maršrutus, pa kuriem Mosulas mierīgie iedzīvotāji var pamest aplenkto pilsētu, jo armija nespēj vienlaicīgi aizsargāt civilistus un karot ar džihādistiem, piektdien aicināja Starptautiskā Glābšanas komiteja (IRC).

Kaujas par Mosulas atgūšanu no džihādistu grupējuma "Daesh" ("Islāma valsts") varētu ilgt līdz pavasarim, norādīja IRC, vienlaikus paužot satraukumu, ka Mosulā palikušajiem iedzīvotājiem var aptrūkties pārtikas un pirmās nepieciešamības preču.

Kopš Mosulas ofensīvas sākuma 17.oktobrī Mosulas reģionu ir pametuši 70 000 cilvēku, bet pašu pilsētu - tikai 30 000.

Pārvietoto personu skaits ir krietni zemāks par ANO pirms operācijas sākuma prognozēto.

Tā kā kaujas ir ļoti intensīvas, civilistiem pamest pilsētu ir ļoti liels risks, minot vienu izskaidrojumu, norādīja IRC.

"Tāpēc irākiešu spēkiem ir jādara viss, lai garantētu, ka ir droši bēgšanas maršruti," sacīja IRC Irākas direktors Alekss Milutinovičs.

"Mosulā notiekošo kauju dēļ ir ļoti sarežģīti nogādāt palīdzību, un, krājumiem izsīkstot, pastāv bažas, ka ģimenēm drīz nebūs pārtikas un medikamentu," viņš piebilda.

Irākas šiītu zemessardze trešdien paziņoja, ka rietumos no Mosulas tā ir sasniegusi Irākas Kurdistānas reģiona pešmergas karotāju pozīcijas, kas nozīmē, ka džihādistu grupējums "Islāma valsts" Mosulā un tās apkaimē tagad ir nošķirts no Sīrijas un pārējās Irākas.

Desmitiem tūkstoši Irākas karavīru un kurdu spēku, kurus atbalsta ASV vadītā koalīcija un tās kara lidmašīnas, 17. oktobrī sāka ofensīvu Irākas otras lielākās pilsētas Mosulas atbrīvošanai.

ASV vadītā koalīcija lēš, ka Mosulā ir no 3000 līdz 5000 "Islāma valsts" kaujinieku.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!