Foto: AFP/Scanpix

Venecuēla kārtējo reizi slēgusi robežu ar Kolumbiju, par iemeslu minot bandas, kas nodarbojas ar kontrabandu.

Prezidents Nikolass Maduro ziņo, ka robeža uz 72 stundām slēgta, lai apkarotu mafiju, kura izraisot milzīgu kaitējumu ekonomikai. Daudzas preces, kura Venecuēla subsidē, piemēram, dīzeļdegviela un benzīns Kolumbijā tiekot pārdoti ar lielu uzcenojumu.

Svētdien Maduro paziņoja, ka sākot no otrdienas no cirkulācijas tiks izņemta 100 bolivāru banknote, kas ir lielākā nomināla naudaszīme valstī. Tiek lēsts, ka puse no visas valstī esošās skaidrās naudas ir 100 bolivāru naudaszīmēs, tādu esot aptuveni seši miljardi.

Tiesa, to vērtība ir niecīga. Melnajā tirgū 100 bolivāru vērtība nesasniedz par divus eirocentus. Šī iemesla dēļ banknotes patlaban jau tiekot svērtas, ne skaitītas.

Arī šī darbība tiek pamatota ar mafijas apkarošanas centieniem - robeža tikšot atvērta pēc naudaszīmes izņemšanas no aprites, vēsta Venecuēlas pārstāvji. Desmit dienu laikā Kolumbieši nederīgās naudaszīmes varēs apmainīt pret citām, mazāka nomināla banknotēm un monētām.

Robeža starp abām valstīm jau bija slēgta no 2015. gada augusta līdz šī gada augustam bez konsultācijām ar Kolumbiju, radot diplomātisku spriedzi abu valstu starpā. Abām pusēm gan izdevās panākt vienošanos par aptuveni 2200 kilometrus garās robežas kontroli, kas ļāva robežu atkal atvērt.

Nacionālā spriedze gan lika tūkstošiem Venecuēlas pusē dzīvojošo kolumbiešu pārvākties uz Kolumbiju.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!