Ceturtdienas laikā no Sīrijas reiz lielākās pilsētas Alepo austrumu rajoniem, kuri joprojām ir opozīcijas kaujinieku kontrolē, sākta kaujinieku un civiliedzīvotāju evakuācija, ziņo Sīrijas un Krievijas mediji, kā arī aculiecinieki. Varasiestādes apgalvo, ka evakuēts 951 cilvēks, un pilsētā ieradies otrais konvojs.

Pirmās automašīnas un autobusi cilvēkus nogādāja aptuveni 10 kilometrus attālajā Han Tumanas pilsētā, Alepo provincē, kura atrodas opozīcijas kontrolē. Konvojā atradušies galvenokārt uzlidojumos ievainotie.

Aculiecinieki vēstīja, ka irāņu vai Irānas atbalstītie kaujinieki šāvuši pa pirmo autobusu līniju, kurā bijuši aptuveni 200 ievainoto, kad tie šķērsojuši Sīrijas valdības kontrolētās teritorijas. Apšaudē ievainoti četri palīdzības organizāciju darbinieki, bet kāds civiliedzīvotājs miris, vēsta dažādi avoti.

Savukārt vēlāk tika ziņots, ka Sīrijas gaisa spēki un Irānas balstītie kaujinieku grupējumi uzsākuši aktīvu uzbrukumu Alepo Rašidīnas rajonam pilsētas rietumos, gar kuru notikusi evakuācija.

Apšaudes un aktīvās karadarbības dēļ nākamo konvoju izbraukšana aizkavējusies, cilvēkiem baidoties par savu drošību.

Civiliedzīvotāju pūļi Alepo austrumos ceturtdienas rītā, gaidot evakuāciju:

🎥 Footage depicting residents of besieged Eastern #Aleppo city in a hectic state, whilst they wait for busses 🚌 to forcefully displace them. pic.twitter.com/7p0BTPBRzA— Mawdûd ibn Altuntash (@ShamiRebel) December 15, 2016

Vienošanos par opozīcijas evakuāciju parakstījuši Sīrijas valdības pārstāvji Zaīds Salehs un Omārs Rahmuns, Krievijas armijas ģenerālis Vladimirs Savčenko, kā arī opozīcijas kaujinieku grupējuma "Farouq Brigades" pārstāvji.

Evakuācijas konvojus eskortējot Krievijas karavīri, kā arī no gaisa uzmanot Krievijas droni, norādījusi tās aizsardzības ministrija.

Kaujinieki visā pilsētā dedzinot komandcentrus, kā arī iznīcina munīciju pirms gaidāmās evakuācijas.
Turcija iepriekš ziņoja, ka visu kaujinieku un civiliedzīvotāju pārvešanai varētu būt nepieciešamas divas līdz trīs dienas. Nav zināms, par cik daudz cilvēku evakuāciju ir runa, līdz šim izskanējis, ka opozīcijas kontrolētajās teritorijās ir līdz pat 50 000 cilvēku.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!