Foto: AFP/Scanpix
Ķīnas valsts laikraksts "Global Times" svētdien brīdināja jaunievēlēto ASV prezidentu Donaldu Trampu, ka Pekina atriebsies, ja viņš atteiksies no Vašingtonas ilggadīgās "vienas Ķīnas" politikas.

"Turēšanās pie [vienas Ķīnas] principa nav kaprīza Ķīnas prasība ASV prezidentiem, bet ASV prezidentu pienākums, lai uzturētu Ķīnas - ASV attiecības un ievērotu esošo kārtību Āzijas - Klusā okeāna" reģionā, vēstīja "Global Times" ievadraksts.

"Ja Tramps pēc stāšanās amatā atteiksies no "vienas Ķīnas" politikas, ķīnieši pieprasīs valdībai atriebties. Te nav vietas darījumiem," brīdināja Ietekmīgais tabloīds, kuru publicē Ķīnas Komunistiskās partijas oficiālais laikraksts "People's Daily".

Laikraksts arī rakstīja, ka Ķīnai vajadzētu pastiprināt militāro spiedienu pret Taivānu un tās prezidenti Cai Inveņu, brīdinot, ka "Cai jājūt ikviena sava provokatīvā soļa sekas".

Ķīna jau decembrī pauda satraukumu pēc tam, kad Tramps pieņēma apsveikuma zvanu no Cai, kā arī apšaubīja Vašingtonas īstenoto "vienas Ķīnas" politiku.

Tramps ir paziņojis, ka personīgi ar Cai netiksies.

Jau vēstīts, ka ASV senators Teds Kruss, kurš pretendēja uz Republikāņu partijas nomināciju ASV prezidenta vēlēšanām, svētdien ticies ar Cai, neskatoties uz Ķīnas diplomātu iebildumiem.

Cai nedēļas nogalē ieradās Hjūstonā, lai pēc tam turpinātu ceļu uz Centrālamerikas valstīm Gvatemalu, Hondurasu, Nikaragvu, un Salvadoru. Šīm valstīm ir diplomātiskas attiecības ar Taivānu.

Pirms došanās mājās viņai nākamās nedēļas nogalē paredzēts ierasties citā ASV pilsētā - Sanfrancisko.

Pekina ir aicinājusi Vašingtonu neļaut Taivānas prezidentei šķērsot ASV gaisa telpu viņas ceļojumā uz Centrālameriku.

Ķīna uzskata Taivānu par savu provinci un pretojas tās kā valsts diplomātiskai atzīšanai.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!