Britu vīrietis, kurš kopā ar kurdu spēkiem Sīrija karojis pret džihādistu grupējumu "Daesh" ("Islāma valsts"), labprātīgi atvadījies no dzīves, lai nenonāktu kaujinieku gūstā, vēsta raidsabiedrība BBC.

20 gadus vecais Rajens Loks no Čičisteras Vestsaseksas grāfistē gājis bojā 21. decembrī kaujā pie "Daesh" Sīrijas cietokšņa Rakas. Viņš brīvprātīgi bija pievienojies kurdu tautas aizsardzības vienībām YPG, kuras cīnās pret džihādistiem.

No kurdu avotiem BBC uzzināja, ka Loks kopā ar četriem citiem karotājiem nokļuvis "Daesh" kaujinieku ielenkumā Džabaras ciematā, līdz pēdējam izrādot sīvu pretestību.

Pēc tam, kad kurdi atguvuši savu biedru mirstīgās atliekas, ķermeņu apskatē konstatēts, ka Loks, domājams, izdarījis pašnāvību, lai nekristu gūstā, atklāja BBC avots.

Britam konstatēta šauta brūce no zoda apakšas, turklāt ierocis šaušanas brīdī bijis kontaktā ar zodu, secināts pēcnāves apskatē.

Kurdu aktīvists Marks Kempbels no portāla "KurdishQuestion" raidsabiedrībai norāda, ka Loks tādā veidā ir laupījis "Daesh" iespēju izmantot viņu savas propagandas nolūkiem.

"Personīgi es uzskatu, ka par tādu varonību cīņā pret tik barbarisku pretinieku viņš ir pelnījis pašus augstākos militāros apbalvojumus," stāsta Kempbels.

Loks, kurš Anglijā strādājis par pavāru, uz Sīriju devās 2016. gada augustā. Iepriekšējas militāras pieredzes viņam nebija. Draugiem un ģimenei viņš paziņoja, ka dodas atpūtā uz Turciju, skaidro BBC.

Otrdien viņa ķermenis nogādāts Irākā, lai tālāk to nosūtītu atpakaļ uz Lielbritāniju. Loka tēvs paziņojumā uzsver, ka ir pateicīgs YPG par dēla ķermeņa repatriāciju.

Loks ir jau trešais britu brīvprātīgais, kurš kritis cīņā pret "Daesh", karojot kopā ar kurdu spēkiem, norāda BBC. Tikmēr Lielbritānijas varasiestādes neiesaka saviem pilsoņiem doties uz Sīriju.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!