Foto: Publicitātes attēli

Trešdien agri no rīta sprādzienā sava bataljona štābā Doņeckas piepilsētā gājis bojā prokremlisko kaujinieku komandieris Mihails Tolstihs, kurš plašāk pazīstams ar segvārdu Givi.

Ukrainas teritorijā pašpasludinātās "Doņeckas Tautas Republikas" (DTR) amatpersonas ir paziņojušas, ka Givi kabinetā nograndis sprādziens un izcēlies ugunsgrēks, neatstājot kaujiniekam nekādas izredzes izdzīvot.

Precīza izmeklēšanas informācija vēl nav pieejama, bet dažādi mediji, atsaucoties uz avotiem kaujinieku aprindās informē, ka Givi kabineta logā, iespējams, iešauta "Šmeļ" (tulkojumā "Kamene") raķete.

Video: Ēka, kurā atradās Givi, pēc sprādziena


Pilnā nosaukumā šo ieroci Krievijā dēvē par reaktīvo kājnieku ugunsmetēju RPO "Šmeļ" (РПО "Шмель"), lai gan tehniski tas ir līdzīgs granātmetējiem un liesmas vietā raida raķeti.

"Šmeļ" 20. gadsimta astoņdesmito gadu beigās izstrādāja Padomju Savienībā un jau 1988. gadā pirmie reaktīvā ugunsmetēja eksemplāri tika likti lietā PSRS-Afganistānas karā, liecina portāla "Military-Today" dati.

PRO "Šmeļ" ir pārnēsājams vienreizlietojams ierocis – pēc vienīgā lādiņa izšaušanas raķetes stiklšķiedras palaišanas caurule tiek izmesta. Ierocis var būt aprīkots ar dažāda tipa kaujas galviņām – termo-bārisko (sprādzienā augsta temperatūra un spiediens), aizdedzinošo un dūmu.

"Šmeļ" raķetes maksimālais lidojuma attālums ir vismaz viens kilometrs, taču standarta komplektācijā tēmeklis ir regulējams šaušanai attālumā no 100 līdz 600 metriem. Kā efektīvais šaušanas attālums dažādos avotos tiek minēti 200 līdz 600 metri.

Iekārta ir 920 mm gara un 11 kilogramus smaga. 93 milimetru diametra palaišanas caurulē ievietota 700 mm gara raķete. "Šmeļ" sagatavot un palaist var viens cilvēks. Ierocis paredzēts slēgtu pretinieka ugunspunktu, viegli bruņotas tehnikas un dzīvā spēka iznīcināšanai.

"Šmeļ" raķetes sprādzienā augstu temperatūru pavada straujš spiediena kritums (degmaisījums izdedzina gaisu un rodas vakuums), kā rezultātā tiek iznīcināts viss dzīvais līdz 80 kubikmetru tilpumā slēgtās telpās un 50 kubikmetru tilpumā atklātā vietā. Ja slēptuve nav hermētiski noslēgta, nav nepieciešams tiešs trāpījums, lai iznīcinātu pretinieka dzīvo spēku.

Zināms, "Šmeļ" ir Krievijas, Baltkrievijas, Ukrainas (Ukrainas iekšlietu ministra vietnieks Zorjans Škirjaks 9. februārī gan paziņoja, ka valstij šāda ieroča nav), Kazahstānas, Gruzijas, Fidži, Ziemeļkorejas, Sīrijas, Indijas un Vjetnamas bruņojumā, raksta "Military-Today". Ieroča cena esot aptuveni 800 – 900 dolāri par vienību.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!