Pēc bojājumu atklāšanas Ziemeļkalifornijā esošā Oroviles dambja slūžās amatpersonas izdevušas pavēli evakuēties aptuveni 188 tūkstošiem cilvēku, kuri dzīvo pilsētās un ciematos lejpus dambim, vēsta raidsabiedrība CNN.

Sestdien pēc pamatīgām lietavām pār dambja malu sācis gāzties ūdens. Svētdien atklāts, ka aizsprosta ārkārtas slūžas, kas gādā, lai ūdens neplūstu pāri dambim, ir bojātas, vēsta aģentūra "Associated Press". Tas radījis bažas par iedzīvotājiem, kuri dzīvo lejpus dambim, tādēļ svētdien izdota pavēle par evakuēšanos. Savukārt Kalifornijas gubernators Džerijs Brauns izsludinājis ārkārtas stāvokli.

"Labāk ir būt drošībā, nevis nožēlot. Labāk ir, ja cilvēki pamet reģionu, cerams, lai dotos uz drošāku vietu," paudis šerifs Korijs Honeā.

Cilvēkiem evakuējoties, uz lielceļiem veidojušies pamatīgi sastrēgumi.

Šerifs pastāstījis, ka svētdien, aptuveni pulksten 3 pēcpusdienā pēc vietējā laika, amatpersonas atklājušas, ka dambja slūžās, kas tiek lietotas kopš iepriekšējo slūžu sabojāšanās, ir caurums.

Iedarbinot pamatīgi bojātās galvenās slūžas, svētdienas naktī panākts, ka ūdens līmenis Orovilas ezerā esot krities un vairs nešļācas pāri bojātajām slūžām. Pavēle par evakuāciju gan paliek spēkā.

Kalifornijas ūdens resursu departaments šerifam esot norādījis, ka erozija ārkārtas slūžās "nenotiek tik ātri, kā domāts".

Savukārt šerifa birojs iedzīvotājus brīdinājis, ka erozija var novest pie "lielas, nekontrolētas ūdens noplūdes no ezera," kas pārsniegtu lejpus dambim esošo upju un kanālu ūdens novadīšanas kapacitāti.

Aizvadītajā nedēļā spēcīgo lietavu dēļ pie galvenajām slūžām izveidojies aptuveni 60 metru garš un deviņus metrus dziļš caurums.
Foto: Reuters/Scanpix

Orovilas ezers ir viens no lielākajiem cilvēka izveidotajiem ezeriem Kalifornijā, savukārt Orovilas dambis ir augstākais ASV – tas sniedzas 234 metru augstumā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!