Foto: AP/Scanpix

Ziemeļkorejas līdera pusbrāļa Kima Čennama slepkavību pasūtījis diktators Kims Čenuns, atsaucoties uz specdienestu sniegto informāciju, vēsta "The Wall Street Journal".

Čenuns pavēli noslepkavot savu pusbrāli izdevis, kad 2011. gadā pēc tēva nāves kļuva par Ziemeļkorejas vadoni. Plānu iepriekš īstenot mēģināts vismaz vienu reizi, bet pirmdienas atentāts izrādījās veiksmīgs.

Informācijā par atentātu ar Dienvidkorejas likumdevējiem aiz slēgtām durvīm dalījās valsts Izlūkošanas dienesta vadītājs Lī Bjuņho. Pēc tikšanās izlūkošanas komitejas pārstāvis žurnālistiem pastāstīja, ka Čenuna ilgi lolotais plāns beidzot ir izpildīts.

"Tas liecina par Kima Čenuna paranoiskajām tieksmēm, nevis par aprēķinātu draudu likvidēšanu viņa varai," teica komitejas vadītājs Lī Čelvū.

Izlūkošanas dienesta vadītājs Bjuņho esot klāstījis, ka noslepkavotais Čennams 2012. gada aprīlī ir Čenunam nosūtījis vēstuli, kurā lūdzis apžēlot viņu un viņa ģimeni. Vēstulē Čennams rakstījis, ka viņa ģimenei vairs nav, kur bēgt un slēpties, kā arī vienīgā atlikusī opcija ir pašnāvība.

Bjuņho likumdevējus informēja, ka Čennams nav vērsies pie Dienvidkorejas ar lūgumu sniegt viņam patvērumu. Tāpat Izlūkošanas dienesta vadītājam neesot informācijas par diktatora pusbrāļa plāniem sagrābt varu Ziemeļkorejā. Bjuņho norādīja, ka Čennamam valstī neesot bijuši plaši atbalstītāju pulki.

Divas Čennama sievas un trīs bērnus jau ilgu laiku aizsargā Ķīna, norādīja Izlūkošanas dienesta vadītājs. Ķīnas Ārlietu ministrija atteicās šos apgalvojumus komentēt.

Viena Čennama sieva ar bērnu dzīvo Pekinā, bet otra ar diviem bērniem – Makao, raksta "The Wall Street Journal".

Lai gan Dienvidkorejas izlūki reizēm maldīgi novērtē notikumu pavērsienus Ziemeļkorejā, bieži vien viņu aplēses izrādās precīzas, atgādina medijs.

Dienvidkorejas izlūki norāda, ka Čenuns cenšas "attīrīt" valdošo eliti no sev nevēlamiem kadriem. Kopš nākšanas pie varas 2011. gadā viņš paguvis atbrīvoties no vairāk nekā 100 pieredzējušām amatpersonām, tostarp paša diktatora tēvoča.

Jau vēstīts, ka Kualalumpuras lidostā noindēts Ziemeļkorejas līdera Kima Čenuna pusbrālis Kims Čennams.

Malaizijas policijas amatpersona norādīja, ka Čennams lidostā sagrābts un viņam pie sejas pielikts saindēts audums. Ciešot no spēcīgām galvassāpēm, Čennams lūdzis pēc palīdzības, taču pa ceļam uz slimnīcu viņš piedzīvojis konvulsijas un Ziemeļkorejas līdera pusbrālis nomiris.

Aizdomās par slepkavību tiek turētas divas sievietes, kuras notikuma vietu steigšus pametušas taksometrā. Vienu no viņām trešdien Malaizijā aizturēja.

Dienvidkorejas raidorganizācija "TV Chosun" iepriekš ziņoja, ka divas neidentificētas aģentes Kimu esot noindējušas, izmantojot saindētas adatas.

Kims Čennams kādu laiku tika uzskatīts par tēva Kima Čenira potenciālo amata mantinieku, tomēr pēc skandāla, kas izraisījās, Kimam Čennamam 2001. gadā mēģinot ar viltotiem dokumentiem ieceļot Japānā, lai tur apmeklētu "Disnejlendu", viņš tēva labvēlību zaudēja.

Kopš tā laika viņš dzīvojis ārpus valsts, pamatā Ķīnai piederošajā Makao.

Pēc Kima Čenira nāves 2011. gada decembrī par Ziemeļkorejas diktatoru kļuva Kims Čenuns.

Kims Čennams bija pazīstams kā reformu aizstāvis. Reiz kādam Japānas laikrakstam viņš sacīja, ka neatbalsta varas mantošanu pa dinastijas līniju.

Kima lieta ir pirmais tik prominenta ziemeļkorejieša nāves gadījums kopš 2013. gada decembra, kad Ziemeļkorejā ar nāvi tika sodīts diktatora tēvocis Čans Sonthēks.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!